NUNS : NAJSTROŽIJE KAZNITI NAPADAČA NA NOVINARA IVANA NINIĆA

Najstrože kazniti napadače na novinara Ivana Ninića

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje sinoćnji divljački napad na novinara Ivana Ninića i traži od nadležnih da identifikuju i kazne napadače. Podsećamo da je za ugrožavanje sigurnosti osoba koje obavljaju posao u javnom informisanju zakonom zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Ivan Ninić napadnut je sinoć nešto pre ponoći, na ulazu u stambenu zgradu na Karaburmi, u Beogradu. Prema njegovim rečima, na parkingu ispred zgrade u kojoj stanuje, dvojica mladića su ga napala metalnim šipkama.

“Napali su me i brutalno me udarali. Sada imam podliv ispod oka, modrice na butnoj kosti i povredu desnog ramena. Policiji sam dao sve smernice i rezimirao svoje novinarske aktivnosti u poslednjih deset godina koliko na dnevnom nivou istražujem korupciju”, rekao je Ninić za UNS.

Ivan Ninić je sa grupom prijatelja u martu 2015. osnovao nevladinu organizaciju „Centar za vladavinu prava“ koja planira da pokrene i svoj sajt na kojem će se objavljivati istraživačke priče.

“Trenutno radimo dve posebno zanimljive priče koje mogu mnogo da utiuču na političku elitu u Srbiji. To je priča o kabinetu predsednika Tomislava Nikolića i priča o prebacivanju državnog novca za finansiranje Socijalističke partije Srbije. Do sada smo poslali više od 100 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja i može se pretpostaviti da se neko zbog toga osetio ugroženim. Policija je za sada odradila svoj posao, i ja očekujem da se pronađu i kazne ne samo napadači, već i nalogodavci, kako bih znao ko mi šalje ovu poruku”, rekao je Ninić.

Ivan Ninić je radio na portalu Pištaljka gde je objavio oko 90 tekstova u periodu od 2009. do 2013. godine, a kao pravni savetnik učestvovao je u pisanju ovogodišnjeg Izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji. Angažovan je i na pisanju izveštaja Saveta o oglašavanju i marketingu državnih organa. Bio je savetnik u kabinetu ministra Saše Radulovića. Predavač je u Novinarskoj školi UNS-a i advokatski pripravnik. U periodu od 2008. do 2012. godine bio je politički angažovan u Srpskoj radikalnoj stranci.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare