NUNS: Nadležni da obezbede prikazivanje filma ukrajinskog novinara Mstislava Černova

Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje pritisak Srpske radiklane stranke na Centar za kulturu Lazarevac koji je doveo do zabrane prikazivanja dokumentarnog filma ukrajinskog novinara Mstislava Černova “20 dana u Mariupolju”, na festivalu Beldocs u Lazarevcu. Javnosti treba da bude jasno da meru zabrane distribucije kinematografskog dela ili informacije može da izrekne jedino nadležni sud na osnovu predloga javnog tužioca.

“Projekcija filma “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova, za koju je bilo planirano da se održi 11. oktobra u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac u sklopu programa Beldocs Eho, bila je otkazana.”Projekcija filma “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova, za koju je bilo planirano da se održi 11. oktobra u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac u sklopu programa Beldocs Eho, bila je otkazana.

Dan pre zakazane projekcije Srpska radikalna stranka objavila je na svom sajtu saopštenje u kom “poziva rukovodstvo gradske opštine Lazarevac i Centra za kulturu Lazarevac da otkažu promociju ukrajinskog novinara Mstislava Černova i apeluje na nadležne organe da ne dozvole promociju ovog filmla bilo gde u Srbiji”.

Budući da Radikali, kako kažu, podržavaju Rusku Federaciju, zasmetala im je “promocija, ovog izrazito antiruskog propagandnog filma režima iz Kijeva” i pitaju se ko finansira prikazivanje filma, jer je predviđeno da ulaz na projekciju bude besplatan.

Iz Beldocsa su poručili da oni ne stoje iza ove odluke i da će dati sve od sebe da se ovaj film što pre ponovo prikaže u najkraćem roku.

Centar za kulturu se nije zvanično oglasilo povodom ovih dešavanja.

Film govori o timu ukrajinskih novinara koji su veče uoči ruske invazije na Ukrajinu ušli u strateški istočni lučki grad Mariupolj. Tokom opsade i juriša, oni su jedini međunarodni novinarski tim koji je ostao da zabeleži zverstva rata i prenese svoje snimke.

Nezavisno udruženje novinara Srbije smatra poraznim ukoliko je Centar za kulturu Lazarevac podlegao pritisku marginalne političke grupacije i odlučio da sa repertoara skine film, koji je u maju ove godine bez ikakvih problema prikazan na prethodnom festivalu Beldocs.

Jasno je da se radi o prećutnoj cenzuri i zabrani distribucije koju, prema Zakonu o javnom informisanju i medijima i Zakonu o kinematografiji, može da izrekne jedino nadležni sud na osnovu predloga javnog tužioca, što ovde nije slučaj.

NUNS osuđuje pritisak koji dolazi od strane Srpske radikalne stranke i apeluje na sve političke aktere da ne nameću svoju ideologiju kroz kulturu.

Pozivamo Centar za kulturu Lazarevca da neguje demokratske vrednosti poput slobode izražavanja, kao i da ispuni preuzete obaveze i održi projekciju filma “20 dana u Mariupolju”.

Takođe, pozivamo nadležne da reaguju na nezakonite pritiske i obezbede nesmetano prikazivanje filma”, navodi se u saopštenju NUNS-a.

(Kraj) NU/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare