NUNS: Crveni alarm zbog još jednog maratonskog suđenja

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava duboku zabrinutost zbog odluke Apelacionog suda u Beogradu da ukine prvostepenu presudu Dragoljubu Simonoviću, Vladimiru Mihailoviću i Aleksandru Marinkoviću za paljenje kuće novinaru Milanu Jovanoviću.

Poražavajuće je da je pravda poništena iz proceduralnih razloga i neshvatljive su greške u slučaju koji je bio pod stalnom lupom javnosti i zahtevao punu pažnju i koncentraciju svih u postupku, naročito sudije.

Ovakvi slučajevi su i veoma simptomatični i pale crvene alarme jer postoji mogućnost da i ovaj proces u kojem je žrtva novinar traje u nedogled, poput suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Zabrinuti smo i kako će Milan Jovanović i njegova supruga Jela podneti ponavljanje suđenja, jer su tokom prvostepenog postupka na mnogo načina bili ponižavani i čak kriminalizovani, a njihovo stradanje i pretrpljeni strah minimizirani i banalizovani.

NUNS je nedavno izrazio i bojazan za bezbednost kolege Jovanovića, jer mu je oduzeta policijska zaštita, a ta odluka države posle ukidanja presude još je spornija, i zahtevamo od državnih organa da je pod hitno promene.

Naše udruženje i dalje će svom članu i kolegi Jovanoviću, kao i redakciji Žig-Infa iz Grocke, pružati nedvosmislenu podršku i solidarnost u svakom smislu, u nadi da će u najbržem mogućem roku pravda u slučaju paljenja kuće Jovanovića u Vrčinu biti zadovoljena.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare