Novo izdanje knjige „ Stara groblja i spomen-grobnice u Nišu“

NIŠ

Udruženje stvaralaca Niša “Car Konstantin”, pod pokroviteljstvom Grada Niša-Gradske opštine Palilula, promovisalo je u Niškom kulturnom centru novo izdanje knjige „ Stara groblja i spomen-grobnice u Nišu“, autora Živojina Stanisavljevića, mr Milana Dimitrijevića i mr Dragana Vidojkovića. Na promociji knjige, koja je bila izuzetno posećena, osim priređivača-autora govorili su i predsednik Gradske opštine Palilula Bratislav Vučković, predsednik Upravnog odbora USN-a mr Novica Ranđelović i recezent knjige, novinar i publicista LJubiša Sokolović. Na početku promocije knjige prikazan je dokumentarni film “Priče zaboravljenih grobova”, autora Dragana Žike Stojanovića.                    

 „Gradska opština Palilula, uz podršku grada, učinila je da se stara groblja i spomen obeležja sačuvaju od zaborava, Staro niško groblje pod “Goricom”, Vojno groblje na Delijskom visu, Spomen park „Bubanj“ kao autentična svedočanstva o ličnostima i događajima u Nišu, nalaze se pod zaštitom države ali se zalažemo sa našim građanima da ove lokalitete održavamo, istakao je predsednik opštine Bratislav Vučković. Udruženje stvaralaca Niša u protekloj deceniji uspešnog rada, brojnim aktivnostima, posebno kroz izdavačku delatnost dalo je veliki doprinos da se  sačuvaju od zaborava događaji i istaknuti pojedinci Grada Niša“, kaže mr Novica Ranđelović

                    Po rečima recezenta knjige, novinara i publiciste Ljubiše Sokolovića, grobovi, spomenici i spomen-obeležja su nosioci istorijskog kolektivnog sećanja na ljude i događaje i oni, po njemu, uspostavljaju kontinuitet između prošlosti i sadašnjosti.

                   “Poštovanje prema spomenicima je, zapravo, poštovanje prema časnim precima, ljudima i događajima čije vrednosti mi i danas baštinimo. Pored informacija o starim grobljima i spomen-grobnicama, priređivači nam daju i informacije o spomen-obeležjima i stratištima, o antičkim nekropolama, pravilima o grobljima, ostvarenim i neostvarenim urbanističkim planovima i umetničkim vrednostima spomenika”, kazao je Sokolović.

                    “Svrha ove priređene publikacije je da stara groblja i spomen-grobnice u Nišu, gde se nalaze kosti naših predaka, zabeležena u raznim knjigama, u skladu sa zakonom o autorskim i srodnim pravima, popunimo novim podacima i sakupimo u jednu knjigu. Knjiga treba da omogući Nišlijama i drugim građanima, posebno mladima, da sačuvaju sećanje i duboko poštovanje prema svojim precima, da znaju svoje korene  i po koju cenu su plaćali svoju (našu) slobodu, kaže publicista, diplomirani pravnik Živojin Stanisavljević.

                 Staro groblje Gorica, Pantelejsko groblje, Jevrejsko groblje, Staro vojno groblje i Englesko vojno groblje u Nišu odavno su umirovljena, u njima se odavno ne sahranjuju pojedinci. Svojevrsna spomen-groblja – svetilišta su Ćele-kula, Spomen-piramida u krugu Vojne bolnice, Spomen-kosturnica streljanim i vešanim rodoljubima i učesnicima Topličkog ustanka 1917, Koncetracioni logor 12. februar na Crvenom Krstu u Nišu, Bubanj u Nišu, Spomen-kosturnica junaka Narodnooslobodilačkog rata 1941–1944. na Sinđelićevom trgu u Nišu, nadgrobni spomenici sovjetskim vojnicima na Trgu kralja Aleksandra u Nišu…

                           Priređivači su pokazali da su, pored dobre i svestrane kompetencije, upornosti u traganju za podacima i dokumentima, kao i uvažavanja neophodnih primedbi i dopuna, učinili, uz predan rad, da rukopis za publikaciju Stara groblja i spomen-grobnice u Nišu bude dobro urađen. Knjiga je formata A4, sa oko 180 strana, sadrži oko 40 fotografija i ilustracija. Može se naručiti od izdavača – Udruženja stvaralaca Niša „Car Konstantin“ Niš (udruzenje.stvaralacanisa@gmail.com) ili u knjižari Niškog kulturnog centra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare