Novinarke protiv nasilja prema ženama: Salva seksističkih komentara Miloša Jovanovića

BEOGRAD

„Jovanović je, okružen petoricom muškaraca i jednom ženom, odgovarajući na pitanje novinarke da li zna kolike bi ekonomske posledice bile ukidanja saradnje sa EU, odgovorio salvom seksističkih komentara, vređajući tako pripadnice ugroženih kategorija društva, kao i novinarku“, kaže se u saopštenju grupe i dodaje:

„Okarakterisati bilo koji problem celog društva tako da se prema njemu treba postaviti “muški” očigledan je seksizam i simptom vremena kada je ovakav javni govor bio prihvatljiv, ali to vreme je iza nas.

Jovanović je približavanje Srbije Evropskoj uniji pokušao da uporedi sa prostitucijom, čime je ponizio žene u prostituciji koje su višestruko ranjiva društvena kategorija svuda u svetu, a u Srbiji naročito.

Najproblematičnije je, međutim, njegovo obraćanje novinarki koja je pitala kakve bi bile ekonomske posledice raskida veza sa EU po Srbiju. Njeno pitanje uporedio je sa situacijom u kojoj bi on i njegove kolege pitale koliko košta da ona spava sa svima njima. Iako jeste dodao da bi to bilo uvredljivo, Grupa smatra da je poređenje i dalje neumesno i seksističko, jer nikad ne bi bilo izgovoreno novinaru, muškarcu, da se našao na mestu koleginice novinarke.

Grupa apeluje na kolege da pažnju u ovom slučaju preusmere na kritiku Jovanovića i da ne traže izjave od koleginice, jer svaka novinarka želi da je publika pamti po njenom radu, a ne po tome što je bila izložena otvorenom seksizmu pred kamerama“, kaže se u saopštenju Grupe „Novinarke protiv nasilja prema ženama“, prenosi Cenzolovka.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare