Novinari napadani tokom subotnjih protesta, udruženja: Gde je bila policija?

VRANJE

I pored poziva novinarskih udruženja policiji da tokom protesta zašititi novinare na terenu, te zaštite nije bilo. Snimatelj Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) napadnut je u Novom Sadu. U Beogradu je napadnut novinar Foneta, dok je snimatelju valjevske TV plus razbijena kamera. UNS i NUNS traže da policija i tužilaštvo hitno pronađu počinioce.

Vladimirov brat i novinar Darko Šper mu je odmah dao fiziološki rastvor za ispiranje. Darko je prethodno bio svedok kada je nepoznata osoba bacila veliki kamen u masu okupljenih građana.

„Pogodili su ga sa ovolikim kamenom su ga pogodili. A sada su mog snimatelja isprskali Biber sprejom. Gde vam je policija“, uzbuđeno je pitao Darko Šper.

Skoro ceo dan posle, Vladimir Šper i dalje se ne oseća dobro. Očekuje da policija i tužilaštvo reaguju.

„Spremili smo video materijal pošto sam ja snimio tog čoveka koji je to uradio. Na njima je da ga nađu, ako žele, naći će ga naravno. Znaju ko su ostali, ostali su bili bez maske, Mogu da ih prepoznaju“, kazao je Vladimir Šper.

U Beogradu je tokom protesta napadnut poznati novinar agencije Fonet Davor Lukač.

„Evo, tu iza se vide bitange i barabe koji su me u 13.30 sati, kada sam pokušao da slikam nelegalno parkirane automobile, napali. Njih pet ili šest je nasrnulo na mene. Nekoliko njih je htelo da me udari. Jedan me je sačuvao da me ne udaraju šakom u glavu. Ali, su me udarali u rame i odgurivali. Rekli su da više ne smem da se pojavim ovde“, kazao je Lukač.

U selu Popučke kod Valjeva je napadnuta ekipa televizije VA plus. Napadač je onesposobio kameru i raspravljao se sa okupljenim građanima iz udruženja Marš sa Kolubare. Da bi potom došlo i do fizičkog obračuna.

U svim ovim slučajevima policija je morala da reaguje, naglašavaju u NUNS-u.

„Ono što nas više zabrinjava jeste da su novinari bili zastrašivani pre samog protesta. kolege iz unutrašnjosti su nas obavestile da su novinarima na vrata dolazili policajci koji su im savetovali da ne idu da izveštavaju sa protesta jer su o nekim njihovim informacijama označeni kao organizatori protesta. Ovo smatramo velikim pritiskom na rad novinara i nadamo se da se to više neće dešavati“, kazala je generalna sekretarka NUNS Tamara Filipović Stevanović.

Udruženje novinara Srbije osudilo je sva tri napada na novinare. UNS je ranije Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara prijavio da je policija pre protesta došla da upozori urednika i vlasnika portala Central media Gorana Jevremovića da će snositi „zakonske posledice kršenja javnog reda i mira u vezi sa protestima“, ako se na njima pojavi.

Izvor: N1

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare