Novinari da prijavljuju pretnje

NIŠ

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara ispred Nezavisnog udruženja novinara Srbije Rade Đurić pozvao je novinare iz lokalnih redakcija da prijavljuju sve pretnje koje dobijaju.

“Ne sme nijedan slučaj da ostane neprijavljen, jer na taj način vi, zapravo, beležite lice koje se sumnjiči da je, možda, učinilo nešto, ako se propusti da se to učini sledeći put nećemo imati neki element, možda za proganjanje ili nešto drugo, zato je važno da se uvek prijavi, a dalje je na tužilaštvu i policiji da postupa i tu smo mi kao Stalna radna grupa da izvršimo neku vrstu i kontrole i dodatnog pritiska ako se to ne radi kako treba. Zbog svega toga, zapravo, kontakt tačka i postoji, ali ništa od toga ne postoji ako se slučaj ne prijavi”, rekao je Đurić u Nišu.

Sastanak kontakt tačaka Stalne radne grupe za bezbednost novinara iz Tužilaštva i MUP-a iz Niša i predstavnika novinarskih udruženja i asocijacija, članova Stalne radne grupe za bezbednost novinara održan je u prostorijama Siti smart kluba u Nišu.

Stalna radna grupa za bezbednost novinara postoji od 2016. godine, a čine je predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova, NUNS-a, UNS-a, ANEM-a, Asocijacije onlajn medija i NDNV uz posmatračku ulogu predstavnika OEBS-a.

Na ovom sastanku razmotrili su se aktuelni otvoreni slučajevi u Nišu, a u razgovoru su učestovali i neki od novinarki i novinara kojima je ugrožavana bezbednost.

Cilj sastanka bio je da se u prisustvu predstavnika relevantnih institucija i novinara analiziraju slučajevi ugrožavanja bezbednosti lokalnih novinara kao i problemi i smetnje zbog kojih su neki od slučajeva u zastoju. Dodatni fokus treninga je bila podrška ugroženim novinarima i razvijanje novih modela za pružanje podrške u cilju umanjenja pritisaka i razvijanja prakse modela zaštite ugroženih pojedinaca.

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara ispred Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić rekao je da je ovo praksa Stalne radne grupe da dolazi na lice mesta u gradove u kojima su zabeleženi slučajevi ugrožavanja bezbednosti novinara i sa ciljem da se razvije saradnja i komunikacija između kontakt tačaka novinarskih redakcija, novinara i tužilaštva i pripadnika policije:

“Mislim da je do sada ova praksa pokazala dobre rezulate i da se u nekim slučajevima postigla veća efikasnost kada je reč o istragama i kada je reč o sudskim procesima koji su rezultirali, između ostalog, i osuđujućim presudama”, rekao je on i dodao da je jako važno uspostavljanje poverenja i da često novinari ne prijavljuju ugrožavanje bezbednosti zato što nemaju poverenja da će se dogoditi pozitivan epilog njihovog slučaja.

Matić kaže da je ovo jedan da načina da novinari steknu poverenje u predstavnike institucija, kao i da predstavnicima tužilaštva i policije budu predstavljeni problemi sa kojima se novinari suočavaju, a naročito kada je reč o ugrožavanju bezbednosti.

“Postoji puno problema u komunikaciji i mi smo ih identifikovali ovde i svakako će svaka od strana u ovom procesu nastojati da ih ispravi, da učini komunikaciju efikasnijom, kako bi i sam proces bio efikasniji”, rekao je Veran i objasnio da sudska praksa zna da bude u potpunosti različita, da u jednom gradu bude osuđena neka pretnja, dok u drugom ista pretnja ne bude osuđena.

“Ovo što radi Stalna radna grupa sada je oblik izgradnje sistema koji će biti efikasan odgovor na pretnje i ugrožavanje bezbednosti”, kaže nekadašnji direktor i glavni i odgovorni urednik televizije B92.

“Potrebno je upravo to poverenje o kome govorimo, da i javnost razume prirodu postupka, prirodu krivičnih dela, prirodu posla novinara”, naglasila je Olivera Mladenović iz Osnovnog javnog tužilaštva. (kraj) JS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare