Novi vrtići skratili listu čekanja u „Pčelici“ na kojoj je trenutno oko 350 mališana

NIŠ

U predškolskoj ustanovi „Pčelica“ uveliko teku pripeme za početak nove školske godine mada su vrtići radili i tokom leta. Potpisuju se ugovori sa roditeljima, primaju novi mališani, srećuju vrtići, a lista čekanja nikada nije bila kraća za poslednjih desetak godina. Trenutno je, prema rečima direktorke PU „Pčelica“ Svetlane Mitić na listi između 350 i 400 mališana, ali se ona nada da će se i ovaj broj smanjiti.

                  Vrtić „Brodić“ u Brzom Brodu  može da primi 150 mališana i za mame i tate iz ovog naselja je to pravi spas jer kako i sami kažu sada ne moraju da vode mališane do gradskih vrtića što je bilo opterećenje kako za njih same tako i za decu. Isto to važi i za vrtić „Sunce“ u Novom Selu.

                 „Dva nova vrtića, „Brodić“ i „Cvetić“  su kapaciteta do 150 mališana. Na taj način smo rasteretili mesta u nekim drugim  vrtićima u gradu jer su mnoga deca prešla u ove vrtiće“, kaže Svetlana Mitić.

               Ona dodaje da je u sredinom juna primljena nova generacija dece, 1280 mališana ali će  ove godine biti primljeno oko 1300 mališana jer se ugovori sa roditeljima još potpisuju.

               „Celog leta smo se svi u PU „Pčelica“ pripremali za početak nove školske godine i svi vrtići, a ukupno ih je 30, su spremni za nove grupe i generacije mališana ali i za povratak dece koja su u toku leta bila na godišnjem odmoru. Spremili smo posebne i specijalne programe za rad sa decom u toku školske godine, ali je važno i to da smo nekoliko vrtića na neki način renovirali, okrečili prostorije koje je trebalo osvežiti. U vrtiću „Pinokio“ smo sredili toalete, stavili nove pločice i sve što je  potrebno jednom savremenom toaletu. Vrtić „Sunce“ je takođe renoviran i spremno čekamo 1.septembar“, ističe Svetalna Mitić.

              U 30 vrtića PU „Pčelica“ trenutno boravi oko 6.700 mališana.

              „Veliki broj dece boravi u vrtićima. Potrudili smo se da sve kapacitete popunimo, slobodnih mesta  ima samo u nekoliko vrtića, a pored „Cvetića“ u Novom Selu mesta za najmlađe ima još i u vrtiću „Pahuljica“ i vrtiću „Biser“ u Niškoj Banji. Lista čekanja nam drastično pada i nikada u zadnjih deset godina nije bilo manje dece na njoj. U ovom trenutku to je oko 350 do 400 dece ali će se i taj broj smanjiti jer još uvek potpisujemo ugovore sa roditeljima“, ističe Svetlana Mitić.

             Dobra vest za roditelje je da se  mesečna cena za boravak dece u vrtićima niće menjati.

             „Ekonomska cena za boravak mališana u vrtiće je 20.140 dinara, ali 80 posto od te cene dotira Grad Niš, dok 20 posto od te cene plaćaju roditelji, ali ne svi isto. Najviši iznos za roditelje je 4.028 dinara, a roditelji koji primaju dečiji dodatak plaćaju 2.800 dinara mesečno. Pravo na besplatan vrtić imaju deca sa potrebom za podrškom, treće, četvrto i peto dete, deca koja dolaze iz socijalnih kategorija. Grad Niš i PU „Pčelica“ učinili su sve da deca dobiju primeren boravak u vrtiću a da to bude po povoljnim cenama“, zaključuje Svetlana Mitić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare