Novi trotoari u Svetoilijskoj ulici

LESKOVAC

U Svetoilijskoj ulici u Leskovcu ,  u mesnoj zajednici Hisar, privode se kraju radovi na sanaciji dela pešačkih površina.

Ugovorom sa izvođačem radova, firmom „Pionir“ iz Vlasotinca, predviđeno je uređenje istočnog trotoara površine 615 metara kvadratnih, na potezu od glavne gradske pošte do ukrštanja sa ulicom Miloša Obilića.

Vrednost radova je 2 miliona i 700 hiljada dinara. Inače, ova investicija predstavlja nastavak započetog projekta uređenja platoa kod apoteke Sutjeska, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Trotoari su popločani vibro betonskim pločama, a izvršena je i zamena ivičnjaka. U  toku je ozelenjavanje ulice sadnjom dekorativnog šiblja.

„Zahvaljujujem se članovima saveta mesne zajednice i stanovnicima, koji su svojim sredstvima sredili ovu mesnu zajednicu i pokazali da malim novčanim sredstvima, bez pomoći grada, može dosta toga da se promeni u gradu. Naša obeveza je da prema onim mesnim zajednicama koje ulažu svoja sredstva budemo korektniji“, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i najavio da će iduće godine biti izvršena kompletna rekonstrukcija Svetoilijske ulice.

Rekostrukcija istočnih trotoara u Svetoilijskoj ulici je tim pre značajnija jer je ovo jako prometa ulica koja vodi ka gradskom groblju i nalazi se u neposrednoj blizini glavne Pošte.

„Rekonstrukcija pešačkih površina je jedna od bitnih stavki u infrastrukturnom uređenju našeg grada, o čemu govori podatak da je u prethodnih nekoliko godina zamenjeno preko 10.000 metara kvadratnih trotoarskih površina. Tako su uređeni trotoari u većini prometnih saobraćajnica: na bulevaru Oslobođenja, od ulice Ivana Milutinovića do Vojvode Mišića, od Vojvode Mišića do Masarikovog trga, kod hotela Beograd, pored osmospratnice, ispred apoteke Sutjeska, Narodnog pozorišta, u ulicama Pana Đukića, Leskovačkog odreda, Stojana Ljubića, 28. marta i u drugim ulicama“, rekao je Cvetanović.

U ime mesne zajednice Hisar zahvalio se predsednik saveta Dragan Stamenković, naglasivši da će uređenje trotoara doprineti boljem i kvalitetnijem životu žitelja ovog dela grada, jer će biti sprečeno perkiranje na trotoarima.

„Ovo je samo početak realizacije naših planova. U našem trogodišnjem planu ova ulica je ušla u program periodičnog održavanja. Nakon ulice Mlinske i 28. marta, naredne godine radićemo kompletnu rekostrukciju ove ulice, ukoliko grad odobri sredstva za to. U programu periodičnog održavanja biće i ulica Ivana Milutinovića, koja je možda u još gorem stanju nego ova i predstavlja jako bitnu komunikaciju u gradu. Ostale saobraćajnice će biti nižeg ranga, do decembra ćemo znati kojim sredstvima raspolažemo, tako da ćemo kompletirati plan rada za narednu godinu“, rekao je direktor Direkcije za urbanizam i uređenje grada Milenko Milenković.

Inače, za redovno održavanje ulica u gradskom budžetu na godišnjem nivou odvaja se 30 miliona dinara, za periodično između 60 i 70 miliona dinara.

„Mi smo već podneli radne naloge za sve ono što planiramo da radimo naredne godine, geometri već snimaju po planu i programu za 2016, to je još uvek predlog plana i programa, ali mi projektujemo one iznose koje smo do sada imali na pozicijama za periodično, redovno održavanje, za novu izgradnju, i kod niskogradnje, i izgradnje vodovodne mreže i kod visokogradnje. Do decembra ćemo da usaglasimo želje i mogućnosi“, rekao je Milenković.

Na pitanje JUGpressa da li uređenje zelenila predstavlja posebnu stavku, i koliko to košta, direktor Direkcije je odgovorio:

„Zelenilo se uređuje svuda gde radimo rekonstrukciju saobraćajnica i ulica. U okviru investicije ugovoramo radove na ozelenjavanju. Grad ima poseban program, javna nabavka za zelenilo u ovoj godini iznosi oko 3 miliona dinara. Za svaku ulicu koju radimo mi ugovaramo posebno ozelenjavanje, u zavisnost od broja stabala i tipa zelenila, to je simboličan iznos, možda jedan ili dva procenta vrednosti investicije. Kada je reč o novoj izgradnji i rekstrukciji, ozelenjavanje se ugovara sa izvođačem radova. Imamo i poseban program po kome ozelenjavamo površine koje su već postojeće“.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Liston
Liston
7 godine pre

Novi trotoari za parkiranje vozila.Odlična zamisao kako na najbolji način potrošiti novac. Pauk bi u toj ulici opravdao svoje postojanje!

milan
milan
7 godine pre

Svaki dan sve isto, plocice, šipke i rešetke!Gazimo u svetlu budućnost, standard i napredica! Infrastruktura u 21. veku u Evropi, čoveče, uspeh!
budući da su nam napravili tunel od ulice sad nam stvarno treba neka naznaka svetla na njegovom kraju!
dosadiše likovi, zato valjda imaju i spontano okupljenog pionira. Njemu će možda biti bolje, samo ako ode odavde.