Novi reprogram dugova objedinjenoj naplati

NIŠ

Nišlije za komunalije duguju milijardu  i 676 miliona dinara.

Grad je izašao u susret zahtevima građana i preduzeću Objedinjena naplata da se reprogramiraju dugovanja koja građani imaju prema ovom preduzeću. Svoja dugovanja moći će da isplate na dva načina – na rate ili odjednom uz otpis kamate – ovo je na današnjoj sednici odlučilo Gradsko veće.

Ugovore o reprogramu građani mogu da potpišu od 1. februara do kraja marta.

Građani Niša su ovaj reprogram očekivali jer poslednjih godina ovakve akcije daju veoma pozitivne rezultate. Gradski većnik Igor Vojinović kaže da su u prošloj godini za reprogram sklopljeni ugovori u vrednosti od 300 miliona dinara.

“Vi sad imate situaciju da građani jednostavno ne mogu da počnu da izmiruju svoja redovna dugovanja zbog kamate koja je vrlo često prevazilazi iznos redovne mesečne fakture. Ovo je način da se njihova dugovanja zaustave, reprogarmiraju na veći vroj mesečnih rata”, objasnio je većnik Vojinović.

Ukoliko se građani odluče da plate ceo dug odjedno otpisaće im se kamata koja nekada iznosi i pretežni deo duga. Ukoliko se odluče za drugu soluciju, da plate svoja dugovanja na rate , kamata se ne skida ali se otplata dugovanja može vršiti u 60 rata. Uz redovno plaćanje tekućeg dugovanja

Gradski većnik Vojinović rekao je danas novinarima da je u prethodnim godinama , u ovakvim akcijama potpisano 8.619 ugovora o otplati dugovanja na rate u vrednosti 876 miliona dinara.

“Kada govorimo o otplati duga u celosti uz otpis kamate , takvih ugovora je bilo 6065 a otplaćeno je 218 miliona dinara. “, kaže Vojinović

Nišlije od komunalnih usluga najviše duguju za grejanje 781 milion . Javno komunalnom preduzeću Mediana dužni su 453 miliona, Vodovodu 251 a Nišstanu duguju 169 miliona dinara.

I za socijalno ugrožene kategorije građana , koji se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad “Sveti Sava” uvešće se  posebne pogodnosti. Naime za ovu kategoriju dužnika omogućiće se plaćanje duga u 60 rata bez kamate. Pritom, iznos rate ne može da bude veći od 10% od mesečnog iznosa socijalne pomoći – kazao je većnik. Akcija za ove građane trajaće od 1. februara  do kraja godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare