Novi projekat za poboljšanje položaja sakupljača sirovina

LESKOVAC

Nevladina organizacija ,,Porečje“ iz Vučja, uz podršku Мinistarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, pokreće projekat ,,Sakupljači juga Srbije za primer.

Projekat će biti realizovan na teritoriji dva grada, Leskovca i Vranja.

Cilj ovog projekta je da doprinese poboljšanju položaja sakupljača sekundarnih sirovina na jugu Srbije.

Projektom će biti obuhvaćeno ukupno 50 sakupljača koji se bave ovom delatnošću.

Za njih će biti organizovana i obuka o pravilnom rukovanju sekundarnim sirovinama, koje u pojedinim slučajevima zbog svojih karakteristika mogu biti opasne po zdravlje ljudi.

U tu svrhu biće odštampan i vodič za bezbedno rukovanje komunalnim otpadom prilagodjen korisnicima.

Kako su u ovom projektom u fokusu interesovanja registrovana udruženja sakupljača, predvidjene obuke baviće se i temom legalizacije poslovanja što većeg broja sakupljača sa značajnom podrškom od strane lokalnih samouprava. Kako Nacionalna strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. u operativnom cilju 7 predlaže: “Legalizovati rad neformalno zaposlenih Roma i Romkinja, a posebno individualnih sakupljača sekundarnih sirovina, i uvesti u sistem upravljanja otpadom na nivou lokalnih samouprava”, očekujemo veliku podršku od strane lokalnih samouprava iz Leskovca i Vranja. Briga za najsiromašniju marginalizovanu grupu stanovništva treba biti prioritet svake lokalne vlasti na teritoriji Srbije.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare