Marko Čadež posetio “Falke”

 

 

LESKOVAC

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, danas je posetio nemačku fabriku „Falke“ u Leskovcu.

On je adresirao konkretne probleme, kao što je problem otpadnih voda, i potencirao mogućnosti ove firme.

„Razgovarali smo o konkretnim problemima poput tretmana otpadnih voda. Tu postoji jedna vrsta zakašnjenja, kada je u pitanju izgradnja kolektora, kako bi se omogućio rad postrojenja za prečišćavanje vode. Tender treba da se raspiše u roku od nekoliko nedelja, da bi se krenulo u izgradnju, jer se dosta kasni“, objasnio je Čadež.

Govoreći o dualnom obrazovanju, on je, na konferenciji za novinare, rekao i da je firma „Falke“, koja saradjuje sa srednjom Tehničkom školom, već u pilot projektima kada je dualno obrazovanje u pitanju.

„Dualno obrazovanje je vrlo važno i nadam se da će Zakon o dualnom obrazovanju biti usvojen već na sledećoj sednici Vlade. Taj okvir nam pruža mogućnost da mladim ljudima otvorimo nova radna mesta. Ovaj sistemski pristup omogućava da proširimo broj kompanija koje će moći da računaju na kvalitetnu i kvalifikovanu radnu snagu“.

Generalni menadžer fabrike „Falke“, Tomas Kruger, istakao je da fabrika trenutno ima 725 radnika i da je njihov plan, koji će biti sproveden do kraja 2018. godine, da imaju 733 radnika, čiji će ugovori biti na neodredjeno vreme.

„Uveren sam da ćemo doći do ovog broja i to će biti poslednja faza u narednih nekoliko godina. Posle toga, u toku 2019. godine ne planiramo povećanje kapaciteta odnosno zapošljavanje novih radnika“, kazao je Kruger dodavši da je cilj firme da pronadje pravi način motivacije koji bi zadržao radnike.

Marko Čadež je, takodje, danas posetio i Regionalnu privrednu komoru Jablaničkog i Pčinjskog okruga, povodom održavanja druge sednice Parlamenta privrednika.

„Od aprila ove godine, sa Regionalnim centrima, uspostavljen je jedan nov način komunikacije i odlaska na teren, što znači posete firmama po odredjenim grupama. Imali smo oko 5.000 poseta od kraja aprila do danas. Cilj za sledeću godinu je 25.000 direktnih poseta iz kojih proizilaze inicijative za rešavanje problema“, izjavio je Čadež.

Što se tiče Jablaničkog i Pčinjskog okruga, rekao je da još uvek ima mesta za razvijanje.

„Ono što ohrabruje je dolazak investitora. U skorijoj budućnosti, industrija nameštaja će doživeti neke veće investicije u ovom regionu i to je ono što ohrabruje. Veliki investitor ne zapošljava samo par hiljada ljudi, već sa sobom vuče i mnogo malih i srednjih preduzeća, lokalnih, koji ulaze u lanac njihovih dobavljača“, dodaje Čadež.

Konferenciji za novinare, prisustvovala je i direktorka Fonda za razvoj, Sladjana Backović, koja je tom prilikom izjavila da je, od 2011. do 2017. godine, za čitav jug plasirano oko 10 milijardi dinara i to 5 milijardi za Jablanički okrug.

S tim u vezi, kako je rekla Backović, i u Nišu je otvoreno odeljenje Fonda za razvoj, upravo iz razloga da privrednici sa juga mogu da dodju, da se informišu i da budu u direktnom kontaktu sa ljudima iz Fonda.

„Prošle godine Vlada Republike Srbije sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj, napravila je dve izuzetno dobre kreditne linije. Jedna je za start up, za početni biznis, gde država daje 30 odsto bespovratnih sredstava, a 70 odsto je kredit Fonda sa izuzetno povoljnom kreditnom kamatom koja se kreće od 1,5 do 3 odsto maksimalno godišnje. Druga kreditna linija je za preduzeća koja već rade. To su tzv. razvojni projekti, gde ponovo Ministarstvo privrede daje 20 odsto bespovratnih sredstava, a 80 odsto je, takodje, kredit Fonda, po povoljnim uslovima, sa rokom plaćanja do 10 godina, u okviru koga je jedna godina grejs period“, objasnila je Backović i dodala da se, zbog jako dobrog odziva, nastavak tih kreditnih linija planira i za iduću godinu i da će pri tom sredstva Fonda za razvoj biti udvostručena.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare