Novi obrazovni profil – mehaničar motornih vozila

LESKOVAC

U Tehničkoj školi „Rade Metalac“ u Leskovcu uveden je novi obrazovni profil – mehaničar motornih vozila. Ovim profilom su zamenjeni profili automehaničar i mehaničar grejne i rashladne tehnike.

Tokom popunjavanja liste želja, u subotu i nedelju, 24. i 25. juna, za upis u srednju školu, neophodno je da učenici unesu sledeću šifru za ovaj obrazovni profil – JALE SE 3D82S, što znači da se šifre za profil automehaničar (JALE SE 3D20S) i za profil mehaničar grejne i rashladne tehnike (JALE SE 3D36S) više ne upisuju u listu želja.

Novi profil u dualnom obrazovanju – mehaničar motornih vozila – je zapravo inovirani automehaničar sa savremenijim nastavnim planom i programom, sa mnogo više prakse i obezbedjenim poslom za sve učenike. Smatra se da je dualno obrazovanje jedan od glavnih razloga za nisku stopu nezaposlenosti mladih u zemljama u kojima je razvijen ovaj sistem.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja usvojilo je dopunu Konkursa za upis učenika u prvi razred srednje škole.

„Tehnička škola „Rade Metalac“ je pre par dana dobila mogućnost da jedno odeljenje u trećem stepenu mašinske struke sa dva obrazovna profila – automehaničar i mehaničar grejne i rashladne tehnike – zameni odeljenjem inoviranog obrazovnog profila – mehaničar motornih vozila“ – rekao je direktor škole Slavoljub Stanojević.

Profil mehaničar motornih vozila nudi: više prakse u autoservisu ili kompaniji koja saradjuje sa školom, obuku za upotrebu savremenih tehnologija, podršku mentora i instruktora obučenih za rad sa mladima, bolje šanse za zaposlenje nakon školovanja i znanje i veštine za pokretanje sopstvenog biznisa.

„Mi smo i do danas školovali automehaničare i imali veliko interesovanje za taj obrazovni profil. Medjutim, sa ovakvim načinom rada koji je sasvim drugačiji, koji je ušao u dualni sistem, dobijamo još više na kvalitetu obrazovanja ovih učenika. U prvoj godini učenici će učiti klasično, kao i do sada. Već u drugoj godini se znatno povećava praktična nastava, gde učenici dva dana idu na praktičnu nastavu, a tri dana na teorijsku. U trećoj godini je obrnuto, tri dana praktična, a dva dana teorijska nastava. Praktičnu nastavu obavljaće kod poznatih organizacija odnosno kod autoservisa. Mi smo već, pre nove godine, obavili razgovor sa svim autoservisima u Leskovcu i okolini i sa njima sklopili neke aranžmane, dogovore, gde imamo mogućnost da svih 30 učenika koji će upisati obrazovni profil, da im obezbedimo praktičnu obuku u tim autoservisima. Pored toga što će imati nastavnike praktične nastave iz naše škole, oni će imati i menadžere odnosno nastavnike iz tih autoservisa koji će biti zaduženi da ih prate tamo“ – objasnio je Stanojević.

Po završetku školovanja, mehaničar motornih vozila će biti obučen da: dijagnosticira i otklanja neispravnosti na motornom vozilu mehaničkim putem ili uz pomoć dijagnostičkog uredjaja, servisira vozila u eksploaticiji i da vrši kontrolu ispravnosti motornih vozila.

Sve nastavne planove i programe vezane za pomenuti profil je uradila Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju GIZ. Novi obrazovni profil je razvijen u okviru projekta nemačko-srpske razvojne saradnje „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare