NOVI KONKURS EVROPSKOG PROGRESA

BEOGRAD

 Evropski PROGRES je objavio drugi poziv za podršku projektima koji će biti realizovani u saradnji organizacija civilnog društva i institucija lokalnih samouprava, a koji za cilj imaju društveno i ekonomsko osnaživanje ugroženih grupa iz 34 opština u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji. Evropska unija i Vlada Švajcarske će posredstvom Fonda za učešće građana (CIF) podržati ove projekte sa 345.000 evra.

Svi prijavljeni projekti moraće da budu utemeljeni u opštinskim strategijama održivog razvoja i da doprinesujednom od sledećih prioriteta: zapošljavanju, obrazovanju i obuci ugroženih i marginalizovanih grupa; unapređenju jednakog pristupa javnim službama; promociji međuetničkog dijaloga i interkulturalne saradnje; unapređenju transparentnosti u finansiranju lokalnih organizacija  civilnog društva iz finansijskih izvora lokalne samouprave, čime će se poboljšati ukupni nivo dobrog upravljanja u opštini.

„Partnerstvo između organizacija civilnog društva i lokalne samouprave igra važnu ulogu u jačanju dijaloga, odgovornosti, razumevanja i tolerancije ali i u utemeljenju vrednosti civilnog društva bez kojih nema poštovanja ljudskih prava. Kroz projekte Fonda za učešće građana, omogućeno je da se čuje glas građana i građanki i pruži podrška njihovom učešću u razvoju zajednica”, rekla je Ana Nedeljković, menadžerka sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost u okviru Evropskog PROGRESa.

Za pojedinačne projekte biće izdvojeno do 15.000 evra po projektu dok partnerstva treba da obezbede finansijski doprinos od najmanje 10% od vrednosti učešća donatora. Ukupna vrednost projekta ne može biti veći od 25.000 evra.

U okviru prvog CIF poziva odobreno je 20 projekata koji su između ostalog doprineli ekonomskom osnaživanju žena, unapređenju dostupnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga, pomogli su socijalnu inkluziju građana romske nacionalnosti i osoba sa invaliditetom i promovisali međuetničku toleranciju.

„Kroz Fond za učešće građana želimo da pokažemo da civilno društvo predstavlja ključnog partnera lokalnim samoupravama u rešavanju problema u zajednici, i da takav zajednički rad vodi u pravcu pronalaženja dugotrajnih rešenja problema sa kojima se građani susreću, a posebno onih najranjivijih“ , izjavila je Biljana Kerić, saradnica programа za socijalnu uključenost.

Za bespovratna sredstva u okviru ovog poziva mogu da se prijave udruženja i organizacije koje imaju sedište unajmanje jednoj od 34 opštine koje su uključene u Evropski PROGRES. Projekti moraju biti sprovedeni u roku od maksimalno deset, a minimalno sedam meseci.

Konkurs je otvoren do 4. maja 2016. godine, a više informacija o samom pozivu kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na veb sajtu Evropskog PROGRESa http://www.europeanprogres.org/pozivi/sr/

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Me

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare