Nove optužbe protiv Tačija, izjasnio se da nije kriv

HAG

Bivši predsednik Kosova Hašim Tači izjasnio se danas da nije kriv po novim optužbama za ratne zločine iz potvrđene izmenjene optužnice, koju je podiglo Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu, dodajući i da ne razume nove optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Nove optužbe se odnose na navodne zločine u dva pritvorska centra u Suvoj Reci i pritvorskom centru u Gnjilanu, odnosno da su tu počinjeni zločini progona, zatvaranja i druga nehumana dela, nehumano postupanje, mučenje, protivzakonito ubistvo i prisilni nestanak, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pretpretresni sudija Nikola Giju je rekao da je tužilaštvo podnelo izmenjenu optužnicu u tri kategorije u slučaju protiv Tačija i drugih bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova – Kadrije Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Giju je rekao da se druga kategorija sastoji od dva incidenta – progona i ubistva počinjena u mestima zatvaranja u opštini Gnjilane, dok treća kategorija obuhvata dva događaja u kojima je optuženi lično učetsvovao u ključnim delima za koje se tereti.

Veselji se, takođe, izjasnio da nije kriv po novim tačkama optužnice i zatražio da suđenje počne što pre.

Pročitao sam, samo želim da suđenje počne što pre i da imam pravo da se izjasnim o svojoj nevinosti pred građanima i sudom, rekao je Veselji.

Optužnica protiv Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija je podignuta oktobra 2020. godine a objavljena 5. novembra iste godine.

Optužnica navodi da su od marta 1998. do septembra 1999. godine Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi, Jakup Krasnići i drugi članovi “udruženog zločinačkog poduhvata imali isti cilj -sticanja kontrole nad celim Kosovom koristeći razna sredstva, uključujući zastrašivanje, zlostavljanje, nasilje i eliminaciju onih koje su smatrali protivnicima”.

U optužnici se takođe pominje postojanje pritvorskih centara u Likoču, Jablanici, Lapušniku, Drenovcu itd.

Specijalizovana veća imaju mandat za navodne zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i druga krivična dela koji se povezuju sa navodima iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, a koji su počinjeni u periodu od januara 1998. do decembra 2000. godine.


Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare