Nove afirmativne mere za pobojšanje položaja Roma i Romkinja

LESKOVAC-VRANJE

Nevladina organizacija ,,Porečje“ iz Vučja nastavlja svoj rad na poboljšanju socio-ekonomskog položaja sakupljača sekundarnih sirovina na jugu Srbije.

Danas je predstavljen novi projekat ,,Nove afirmativne mere za samozapošljavanje i bolji položaj Roma i Romkinja sakupljača sekundarnih sirovina ”.

Ovaj projekat podržan je kroz program SWISS PRO,  uz podršku Vlade Švajcarske i Vlade Srbije.

U Srbiji se blizu 50.000 ljudi bavi sakupljanjem otpada i oni, uglavnom, pripadaju socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva.

Njih je veoma teško uvesti u sistem, jer bi u tom slučaju, zbog dodatnih prihoda, ostali bez socijalne pomoći koju sada primaju, kažu u ovom udruženu.

Njima se , dodaju, moraju dati određeni stimulansi, koji će im omogućiti da izađu iz sive zone.

Ovaj projekat nastoji da pomogne proces legalizacije poslovanja sakupljača i ponudi neka rešenja u radu sakupljača. U fokusu interesovanja ovog projekta su tri udruženja sakupljača sekundarnih sirovina koja su započela proces legalizacije osnivanjem udruženja sakupljača. U ovom trenutku njima je potrebna pomoć lokalnih samouprava jer dalje ne mogu sami.

,,Ovaj projekat realizuje se na teritoriji gradova Leskovac i Vranje. Planiramo da u saradnji sa donosiocima odluka u dva grada pomognemo sakupljačima da lakše predju iz nelegalne u legalne tokove poslovanja. Zadatak nije nimalo lak, ali, koristeći naša ranija iskustva, iskreno verujemo da možemo doći do krajnjeg cilja i dobrih rezultata”, kaže predsednik Upravnog odbora ,,Porečja” Zoran Živković.

“Ovaj projekat prati sve mere koje su preporuka Nacionalne strategije za socijano uključivanje Roma i Romkinja od 2016. do 2025. godine, sa posebnim osvrtom na operativni cilj sedam koji je vezan za zapošljavanje i samozapošljavanje Roma i Romkinja sakupljača sekundarnih sirovina. Po prvi put jedna Nacionalna strategija prepoznaje potrebe sakupljača i nudi konkretna rešenja za njihov bolji položaj, ” objašnjava Živković.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare