Novac iz budžeta i za pčelare

smart

VLASOTINCE


Izgleda u poslednje vreme da bavljenje posla pčelarstvom u ovim našim krajevima sve više poprima obrise istinskog i unosnog biznisa. Ako već poljoprivreda ozbiljno stangnira, a sada postaje i ozbiljan problem za budžet poljoprivrednih gazdinstava, zbog poskupljenja svega što je neophodno za rad u poljoprivredi. Izgleda da je pčelarstvo novi prozivodni hit, jer nema zahtevni fizički rad, a pored toga proizvedeni med lako stigne na tržište.
Poslednje srede u ovoj 2021.godini, predsednik vlasotinačke opštine, Bratislav Petrović na upriličenoj svečanosti uručio je ugovore pčelarima o subvenciji, jer tako nešto nije činjeno u poslednjih osam godina.

smart

“Opština Vlasotince nije subvencionisala pčelare poslednjih osam godina i ove godine smo to promenili. Broj pčelara na našoj teritoriji je u međuvremenu porastao i prepoznali smo da je važno da vas podržimo. Verujem da ste u međuvremenu koristili subvencije resornog ministarstva, ali, evo, prilika je da i lokalna samouprava pomogne. Posebno mi je drago, da je sve više mladih ljudi, između 30 i 40 godina koji se bave pčelarstvom. Ove godine naš konkurs podržava one koji imaju najmanje 20, a najviše 80 pčelinjih društava, ali ćemo sledeće godine, a to je blizu, sagledati i one koji imaju više od 80 košnica “, rekao je predsednik Bratislav Petrović, poželevši pri tom pčelarima srećene novogodišnje praznike i berićetniju narednu pčelarsku godinu.
Inače, registrovana poljoprivredna gazdintva sa područje opštine Vlasotince mogla su da konkurišu za subvencije za nabavku novih pčelinjih društava ili nabavku opreme za pčelarstvo na javnom pozivu opštine Vlasotince za 2021.godinu.


Od tri miliona dinara koja su bili namenjeni za pčelare utrošeno je 2.652.000 dinara, na konkursu na kome se javilo 145 vlasnika registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, a pravo na subvencije ostvarilo je njih 113, i oni su ostvarli pravo na najviše 80% vrednosti investicije. Iznos podsticaja je 500 dinara po košnici pčela, a najviše je moglo da bude subvencionisano do 80 pčelinjih društva po domaćinstvu, pa je tako subvencionisano utrošenim sredstvima više od pet hiljada pčelinjih društava.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare