Nova škola u Tutinu uz podršku EU i Švajcarske

TUTIN

U tutinskom selu Zapadni Mojstir počeli su radovi na izgradnji osnovne škole koju će pohađati 48 dece iz ovog i okolnih sela.

Sredstva za izgradnju škole u vrednosti od 83.000 evra su obezbedile Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES, a učešće opštine Tutin iznosi 14.600 evra.

Đaci ove četvorogodišnje škole, u opštini koja po strukturi stanovništva spada među najmlađe u Srbiji, od naredne školske godine će imati novu zgradu površine 200 kvadratnih metara sa uređenim školskim dvorištem za sportske i fizičke aktivnosti, dok će lokalna zajednica moći da koristi objekat za različite kulturne sadržaje.

„Ovo je važan projekat za našu opštinu jer ćemo obezbediti adekvatne uslove za obrazovanje dece u našim selima. Mi kao lokalna samouprava radimo sve da obezbedimo normalne uslove za život i rad ljudi u ruralnim područjima pa se pored škole radi i na izgradnji puta za Zapadni Mojstir“, rekao je predsednik opštine Tutin, Šemsudin Kučević, i zahvalio se EU i Vladi Švajcarske na ulaganjima koja doprinose razvoju Tutina.

„Evropska unija i Vlada Švajcarske kroz unapređenje socijalne infrastrukture pružaju podršku unapređenju obrazovanja kako u urbanim tako i u ruralnim sredinama doprinoseći na taj način stvaranju društva sa jednakim šansama za sve“, rekao je Nermin Hasanović, regionalni koordinator Evropskog PROGRESa za jugozapadnu Srbiju. On je dodao da su EU i Vlada Švajcarske preko EvropskogPROGRESa uložile skoro dva miliona evra u poboljšanje uslova obrazovanja u 34 slabije razvijene opštine na jugozapadu i jugoistoku zemlje što dugoročno doprinosi njihovom društvenom i ekonomskom razvoju, odnosno smanjenju migracije stanovništva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare