Nova.rs: Lekarima koji ne pristanu na premeštaj sledi otkaz

BEOGRAD

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 doneo je 23. juna zaključak po kom svo medicinsko osoblje može biti premeštano i poslato na rad u bilo koju zdravstvenu ustanovu ili privremenu bolnicu, po usmenom nalogu poslodavca. Po ovom aktu, svi koji odbiju premeštaj dobiće otkaz.

“Lice iz tačke 1. ovog zaključka koje odbije da postupi po usmenom nalogu o upućivanju na izvršavanje radne obaveze u drugu javnu zdravstveni ustanovu, u skladu sa planom popune i drugim odlukama Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kCOVID 19, rukovodilac izdaje rešenje o radnoj obavezi. Obvezniku radne obaveze, koji ne postupi po rešenju svog rukovodioca o upućivanju na izvršavanje radne obaveze u drugu javnu zdravstvenu ustanovu, prestaje radni odnos”, navodi se u zaključku, koji je nova.rs objavila na svom sajtu.

Portal navodi da su mnogi zdravstveni radnici zatečeni ovom “otvorenom pretnjom” otkazom, ocenjujući da se takav akt ne može doneti mimo vanrednog stanja.

U zaključku se ne navodi nikakvo ograničenje koliko premeštaj može trajati, niti po kojim kriterijumima direktori ustanova treba da izaberu koga će slati u druge bolnice.

Ujedno, donošenje ovog zaključka tumači se i kao najava otvaranja novih kovid bolnica, mada se Krizni štab o tome još nije zvanično izjašnjavao.

Prati
Obavesti me o
guest
4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
gvoždjara
gvoždjara
27 Juna, 2020 3:05 pm

Naravno da postoji ogromna razlika između vanrednog stanja i vanredne situacije, ali čak i u vanrednom stanju nisu ugrožene osnove Zakona o radu.

Besplatan pravni savet direktorima bolnica i drugih zdravstvenih ustanova:

– Ne budite glupi i nemojte raditi “na dugme”. Advokati jedva čekaju vašu beskičmenu glupost i slučaj pod imenom, po usmenom nalogu poslodavca”.

A vi gospodo medicinski radnici (neću vas deliti na lekare, sestre, tehničare… jer vam je svima glava bila i biće u torbi), ogromna većina vas je dokazala da je dostojna poštovanja. Zato samo opušteno i bez straha. U ovom zdrvstvenom hororu koji neko drugi režira, vi ste ipak glavni glumci. Zahtevajte da najpre sačuvate sebe, da biste mogli da sačuvate i sve nas ostale! <3

Cana
Cana
27 Juna, 2020 8:22 pm
Odgovori  gvoždjara

Nisu li i tebe ovde poslali “po usmenom nalogu poslodavca”? 🙂

gvoždjara
gvoždjara
27 Juna, 2020 10:38 pm
Odgovori  Cana

Spasenijo, videću te kad lekari i sestre, tamo negde u kasnu jesen zbog povećane smrtnosti prestanu da dolaze na posao.
Dr Duda je bila prva u nizu. Počeću da verujem u Boga ako ostane poslednja.
Medicinari su jedina struka kojoj za štrajk nisu potrebne ulice.

Pa me tad pitaj ko me je poslao, i po čijem nalogu.

Cana
Cana
28 Juna, 2020 12:24 pm
Odgovori  gvoždjara

Nismo mi te sreće da ti štrajkuješ 🙂

Проститутки Бишкека
4
0
Ostavite komentar.x
()
x