Nova Naša reč izdala knjigu “Leskovački drveni tramvaj ” Save Dimitrijevića

LESKOVAC

Iz štampe je, u izdanju leskovačkog nedeljnika Nova Naša reč, izašla knjiga Save Dimitrijevića “Leskovački drveni tramvaj”.
Stari Leskovac, njegovi sokaci i ljudske sudbine, navike i mentaliteti u njima. Život na sokacima, u starim kućama i baščama.
I čaršija u Starom Leskovcu koja odslikava ne samo ono što prati život i rad velikog broja zanatskih i trgovačkih radnji nego i ukupni život u Leskovcu.
To je predmet knjige ,,Leskovački drveni tramvaj” koja, gotovo hronološki, piše o ljudima koji su postojali i još žive u sećanjima njihovih potomaka i potomaka njihovih prijatelja i poznanika. I to – njihovim autentičnim jezikom i načinom mišljenja o onome što pripada i njihovim životima i Leskovcu, u kome su doživeli svoje sudbine i proživeli svoj vek..

Knjiga Leskovački drveni tramvaj je u prodaji u knjižari STOŠIĆ na Širokoj čaršiji.
Čaršija je bila najbolji pokazatelj kako se živi u gradu, kako se zanatlije i trgovci prilagođavaju novim zahtevima i domaćeg i stranog tržišta od čega je zavisila egzistencija Leskočana, ali i ukupan razvoj grada.
Knjiga Leskovački drveni tramvaj, gotovo faktografski, beleži i odslikava ono što se dešavalo u čaršiji i prati život i rad zanatlija i trgovaca i njihovih porodica u Starom Leskovcu.
Poseban značaj ove knjige je u tome što hronološki opisuje i život porodica u svim ulicama koje se i s jedne i s druge strne slivaju u Glavnu čaršiju.
Knjiga LESKOVAČKI TRAMVAJ odslikava dešavanja u čaršiji STAROG Leskovca život. ČARŠIJA U STAROM LESKOVCU BILA JE ŽILA KUCAVICA SVEGA ONOGA ŠTO SE U STAROM LESKOVCU DEŠAVALO – U NjOJ SE PRELAMAO SVE ONO ŠTO SE U STAROM LESKOVCU DOGAĐALO – OD IMANjA do nemanja, i kad se imalo i kad se nemalo. Kad se imalo broj zanatskih radnji se povećavao, u vreme krize – broj zanatlija se smanjivao.
Trgovački duh starog Leskovca, kroz nju su sve tehnološke novine pratile potrebe tržišta, u njoj se videlo koji su zahtevi novog tržišta – sve ono što se u svetu nosilo i što je svetu trebalo – u njoj se ogledalo. Kada su pojedini zanati počeli da se gase – značilo je da potrebe za tim na tržišti nema.

Knjigu možete kupiti u redakciji Nove Naše reči, telefoni 016/214796 i 063/8549104, i u Knjižari “Stošić” pored Leskovačkog kulturnog centra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare