Nova mreža atarskih puteva u Priboju

 

PRIBOJ

U katastarskoj opštini Priboj, na zemljištu nekadašnjeg „Navipa“, u toku su radovi na izgradnji nove mreže atarskih puteva u dužini od 10,5 kilometara. Važniji putevi u dužini od 5,5 kilometara biće u potpunosti uređeni (nasipanje, valjanje i iskop kanala), dok će se sa južne strane komasacionog kanala izgraditi kanal za prihvat atmosferskih voda ukupne dužine 1.200 metara.

U drugu fazu investiconih radova u ovoj katastarskoj opštini  uloženo je preko tri miliona dinara, od čega je lokalna samouprava uložila oko 900.000 dinara, a ostatak sredstva Ministarstvo poljoprivrede.

-Na ovom prostoru bili su potpuno zapušteni vinogradi „Navipa“, pa je bilo neophodno njihovo čišćenje i uređenje. Krčenje i čišćenje terena sprovedeno je tokom 2015. godine na površini od 63 hektara, a vrednost ovih radova bila je 11,6 miliona dinara. Radove je finansirala država sa 70 posto učešća i lokalna samouprava čije je učešće bilo 30 posto, rekao je gradonačelnik Leskovca           Goran Cvetanović prilikom obilaska radova u Priboju.

Na ovom prostoru u jesen 2014. godine započeo je proces komasacije.

Do kraja ove i početkom naredne godine sprovodiće se postupci komasacije zemljišta u katastarskim opštinama Milanovo, Gornje i Donje Stopanje, Vinarce, Podrimce i Zalužnje.

„Rebalansom budžeta predvideli smo i veća izdvajanja za ove namene sa prvobitnih 30 na 45 miliona dinara, a jedan deo tih sredstava iskoristićemo i za čišćenje kanala, kako bi domaćinstva i poljoprivredno zemljište bili zaštićeni od poplava. Sve to samo je potvrda konstantnih ulaganja u poljoprivredu i želje da se proizvođačima omoguće što bolji uslovi proizvodnje, ali i da se zemljište u državnom vlasništvu dovede u funkcionalno stanje i što bolje iskoristi za dalje unapređenje poljoprivrede u leskovačkom kraju“, rekao je  Cvetanović.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare