Nova knjiga Miroslava Cere Mihailovića

VRANJE

Svetlost dana nedavno je ugledala nova knjiga poezije „Pogled sa koca“ Miroslava Cere Mihailovića iz Vranja.

Zbirka pesama bavi se egzistencijalnim pitanjima jedinke i društva, kao i tragičnim položajem pojedinca u nehumanizovanom svetu, kaže autor.

Knjiga poezije daje kritički osvrt na jedan sistem vrednosti i njegove istaknute zastupnike.

„Knjiga pripada onim pesničkim ostvarenjima u kojima se gradi kritički stav i prema jednom sistemu vrednosti i prema njegovim istaknutim zastupnicima. U srpskoj književnosti, barem kada je o poeziji reč, već dugo nema pesnika koji sa ovoliko žestine govori i o svom neposrednom okruženju i horizontu čitave epohe.

vranje-cera-1

Autor nastoji da u svoje pesme unosi samo one pojedinosti koje svedoče o naopakom toku stvari u svetu i koje mu omogućavaju da, i kad govori o sudbini naroda i kad opeva sudbinu pojedinca, može da koristi groteskno-humorne elemente, to najpodesnije sredstvo da se pobegne od svakog oblika patetike.

Osnovni cilj sadržan je u nastojanju da se pesma dovede u vezu sa nakaznim licem stvarnosti. A baš to lice je podloga na koju tako skladno padaju i setni tonovi iz pesama posvećenih Branislavu Petroviću i Slobodanu Stojadinoviću, pesnicima koji su i sami imali potrebu da ispisuju lirsku hroniku svog doba“, napisao je recezent Radivoje Mikić.

Miroslav Cera Mihailović  je ovo pesničko delo stvarao dugo, s obzirom da u isto vreme radi nekoliko književnih dela. Tako su pesme koje je pisao prethodnih 17 godina našle svoje tematski

zajedničko mesto u koricama nove zbirke poezije „Pogled sa koca“.

Miroslav Cera Mihailović poeziju objavljuje od 1974. godine. Zastupljen je u školskim udžbenicima i u više zbornika i antologija u zemlji i inostranstvu. Urednik je Književne zajednice „Borisav Stanković“ u Vranju. Uređuje i časopis „Iskon“ Pravoslavne Eparhije vranjske. Uglavnom piše pesme, prevođen je i nagrađivan.

Izdavač najnovije zbirke pesama je „Karios“ iz Sremskih Karlovaca.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare