„Noć tvrđava“ na Skobaljić gradu

LESKOVAC

U petak, 10.maja 2024. godine, Grad Leskovac i Narodni muzej učestvovaće u regionalnoj manifestaciji „Noć tvrđava“. Cilj manifestacije je povezivanje i promocija programa na fortifikacijskim lokacijama širom Evrope, kao i da se unapredi kulturna i turistička ponuda u evropskim gradovima sa etabliranom baštinom, da se podigne svest o potencijalu i važnosti valorizacije kulturne baštine kao generatora razvoja kulturnog turizma.

Manifestacija „Noć tvrđava“ će biti održana na utvrđenju Skobaljić grad i u Stalnoj postavci Narodnog muzeja u Leskovcu. Učestvovanje na manifestaciji „Noć tvrđava“ je besplatno. Za obilazak lokaliteta „Skobaljić grad“ potrebno je poneti adekvatnu obuću i garderobu. U slučaju kiše program će biti odžan u Narodnom muzeju Leskovac. Prevoz nije organizovan.

Program

9.30-11.00č – Radionica „Heraldika u srednjem veku”, za učenike V i VI razreda – Hol Narodnog muzeja Leskovac.

Učenici će se na radionici upoznati sa heraldikom, znamenjima kroz istoriju, opštom i nacionalnom heraldikom, današnjim znamenjima Srbije i Leskovca. Biće izložene zastave, odnosno grbovi srpskih srednjovekovnih dinastija i velikaških porodica. Praktični deo radionice vezan je za izradu grbova.

11.30  i 12.00č – Stručno vođenje kroz dela stalne postavke koji je vezan za srednjovekovnu istoriju srpskog naroda i arheološki lokalitet Skobaljiđ grad.

16.00č – Okupljanje zainteresovanih posetilaca kod vidikovca Sokolica na planini Kukavica.

17.00 – 18.00č – Obilazak arheološkog lokaliteta Skobaljić grad.

U pratnji vodiča i članova Planinarskog društva Kukavica predviđen je obilazak lokaliteta gde će biti prisutni članovi Svetosavske viteške akademije iz Leskovca koji će doprineti potpunom doživljaju srednjovekovnih vremena.

19.00č – Predviđen povratak sa lokaliteta do mesta okupljanja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare