Noć pozorišta u 17 gradova Srbije

LESKOVAC

 

U subotu, 19. novembra 2016. godine, sedam evropskih zemalja organizuje manifestaciju “NOĆ POZORIŠTA”. 17 gradova u Republici Srbiji će na ovaj dan otvoriti svoje institucije kulture za publiku na 30 lokacija.

Po šesti put će  biti  održana međunarodna manifestacija NOĆ POZORIŠTA u Republici Srbiji, u okviru međunarodne mreže European theatre night, uz podršku opšte bolnice Belmedica kao pokrovitelja manifestacije, lokalnih samouprava i ustanova kulture iz 17 gradova i opština: Bačka Palanka, Beograd, Čukarica, Obrenovac, Novi Beograd, Bela Crkva, Vrbas, Zaječar, Kragujevac, Leskovac, Niš, Novi Pazar, Novi Sad, Prijepolje, Sremska Mitrovica, Ćićevac i Šabac.

U 30 ustanova kulture u ovim gradovima, učesnica manifestacije (pozorišta, kulturni centri, studentski kulturni centri, muzeji, biblioteke, i dr.) biće održano 40 predstava i 10 propratnih sadržaja (preformansi, muzički događaji, muzejske postavke, radionice, izložbe, i sl.) gde je ulaz slobodan ili je ulaznica sa popustom do 50% u pojedinim institucijama.

Izdvojili bi smo u ovogodišnjem programu predstave koje su bile premijerno izvedene na početku sezone te sada se mogu pogledati uz slobodan ulaz ili uz povoljnije cene ulaznice. To su: Karamazovi u Domu omladine u Prijepolju i Život je san Šabačkog pozorišta. Pozorište „Dobrica Milutinović“ Sremska Mitrovica priprema program za svoje sugrađane sa slobodim ulazom na čak 4 predstave.  Po prvi put u manifestaciji učestvuje Leskovac i to sa premijerom Hamlet u pikantnom sosu u Leskovačkom kulturnom centru. Vrbas posle 5 godina ponovo učestvuje u Noći pozorišta, što nam je izuzetno drago, i to sa celodnevnim programom koji počinje u 9:00 ujutro i završava se sa Balom pod maskama u 22:00 časa.

Takođe, drago nam je što iz godinu u godinu povezujemo amaterska pozorišta i ustanove kulture kao i to se ostvaruju saradnje baš za manifestaciju u vidu gostovanja u manjim mestima što pokazuje da se cilj manifestacije ostvaruje – umrežavanje i decentralizacija u kulturi. Zvezdara teatar Beograd gostuje u Kulturnom centru u Futogu, Gradsko pozorište iz Aleksinca gostuje u Ćićevcu, Novosadski novi teatar odigraće predstvu u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, i dr.

leskovac-noc-muzeja-plakat-2 leskovac-noc-muzeja-plakat-1
Tradicionalno se manifestacija prepoznaje i kao momenat kada se može iskoristiti povod i igrati predstava u humanitarne svrhe. Ove godine je to Zaječar i Pozorište Timočke Krajine “ZORAN RADMILOVIĆ”, predstavom ŽURKA, ŽURKA – u režiji Irfana Mensura (profesora i glumca koji je posebno dao svoj lični doprinos i pečat prvoj manifestaciji Noc pozorista 2011.)

Ove godine, vrlo zanimljiv i specifičan program imamo i u Beogradu, gde bi smo izdvojili zanimljivo druženje u Knez Mihajlovoj na dve lokacije: u knjižari Plato druženje sa mališanima edukativnom predstavom za decu Spasa dosada u organizaciji Maximus Art pozorišta i ekskluzivni performans na balkonu Knez Mihajlove i Vuka Karadžića – oživljavanje lutaka u GOSPODIN I DAMA  u izvođenju pozorišta Nove dramske družine.

Od 2011. godine, od kada je pokrenuta manifestacija NOĆ POZORIŠTA u Srbiji do danas, ukupno je uzelo učešće oko 57 gradova sa preko 250 različitih programskih sadržaja (predstave, radionice, izložbe, i dr.) u organizaciji preko 130 ustanova kulture.

European theatre night je međunarodni projekat pokrenut 2008. godine u Hrvatskoj sa ciljem da se direktno podstakne dramsko i glumačko stvaralaštvo na prostoru čitave Evrope i približi kultura široj javnosti. Od početka pa do danas manifestacija se održala i održava svake godine pored Hrvatske i Srbije i u Belgiji, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Sloveniji, Bosnoj i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Mađarskoj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare