Noć muzeja otvorio gradonačelnik

LESKOVAC

 

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović otvorio je večeras trinaestu Noć muzeja u Leskovcu.

“Noć muzeja je za nas posebna i zbog nove postavke koja je prvi put prikazana javnosti prošle godine. Upravo zahvaljujući ovoj postavci, na čijem se obnavljanju čekalo 40 godina, Muzejsko društvo Srbije dodelilo je Narodnom muzeju u našem gradu nagradu „Mihajlo Batrović“, najvišu nagradu u muzeološkoj delatnosti”, rekao je Cvetanović.

“Ova prestižna nagrada dodeljuje se za izuzetne rezultate postignute tokom prethodne godine za poseban doprinos u unapređenju i razvijanju muzjeske delatnosti, i na stručnom, i na naučnom polju. Ovo priznanje rezultat je zajedničkog zalaganja lokalne samouprave i zapošljenih u ovoj ustanovi. Zahvaljujući njima, u poslednjih godinu dana u Galeriji RTS-a organizovane su dve značajne i vrlo posvećene izložbe, „Zltano doba Leskovca od 1918. do 1941. goidne“ i „Jug Srbije u Velikom ratu od 1915. do 1918. godine“. Kultura i umetnost bitni su pokretači društvenog razvoja, zato ćemo nastojati da i dalje ulažemo i negujemo ove oblasti “, dodao je on.

Narodni muzej u Leskovcu još jednu noć muzeja dočekuje u svom punom kapacitetu. Naroni muzej je 18. maja od Muzejskog društva Srbije dobio nagradu za najbolji muzej u 2015. godini. Hvala sarandcima i usposelnicima muzeja, ali i gradu Leskovcu, koji je stao iza svih projekata koji je Narodni muzej radio u toku prošle i pretprošle godine, i sada može i da se diči time da ima najbolji muzej u Srbiji, rekao je direktor Narodnog muzja Vladimir Đorđević.

Osnovna ideja ove manifestacije je da se velikom broju, pre svega mladih ljudi, omogući da muzej posete i van redovnog radnog vremena, i to u večernjim terminaima koji su obično posvećeni zabavi, rekao je Djordjević

 

Trinaestu Noć muzeja Narodni muzej u Leskovcu  obeležio je na tri lokacije, u zgradi muzeja u Leskovcu, u Gradskoj kući u Učiteljskoj ulici i u Teskstilnom muzeju u Strojkovcu.

U Noći muzeja,  Narodni muzej u Leskovcu bio je otvoren za posetioce od 18 sati do jedan sta iza ponoći.

Pored stalne postavke, koja je prošle godine obnovljena i koju su zainteresovani pratili uz stručno vođenje kustosa, posetioci su mogli da vide izložbu slika Jovana Popovića, kao i izložbu radova profestora Škole za teksil i dizajn. Veliku pažnju publike privuke su operske arije u izvođenju tria ANICI  (Ninoslava Stamenković, sopran, Nataša Cvetković, klavir, i Inica Stojanović, tenor).

Oranizovana je i edukativna radioncia za decu „Moj muzej, moj grad“, kao i prodajna izložba publikacija i suvenira.

Leskovca noc muzeja 1

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare