Mladi na Majskom likovnom salonu

LESKOVAC

Ovogodišnji Majski likovni salon otvorila je  vwečeras Radmila Kostić, istoričar umetnosti, viši kustos Galerije savremene umetnosti u Nišu.

 

Ona je pozvala likovne stvarapoce iz Leskovca da se priduže bijenalnoj izložbi likovnih umetnika jugoistočne Srbije, koja će biti organizovana jula ove godine.

„Majski salon je tradicionalna manifestacija koja afirmiše aktuelno stvaralaštvo likovnih umetnika Leskovca. Umetnici različitih generacijai raznovrsnih stilskih opredeljenja okupili su se na jednom mestu dajući na uvid najnovija, krajnje heterogna umetnička ostvarenja. Dok starije generacije umetnika ostaju verne tradicionalnom pristupu umetničkom delu, mladi autori unose novo raspoleženje i novu energiju“,  rekla je Kostić.

 

Majski likovni salon se unazad godinama održava u okviru Noći muzeja,  po već tradicionalnoj koncepriciji, revijalnog je karaktera, bez selekcije, bez žirija i nagrada.

Ono što ovogodišnji Majski likovni salon čini drugačijim od prethodnih je dominacija mladih likovnih umetnika  iz Leskovca , od kojih se neki prvi put pojavljuju u javnosti, rečeno je na otvaranju ove manifestacije na spratu u Leskovačkom kulturnom centru (LKC).

Majski likovni salon jedna je od najznačajnijih manifetacija u oblasti likovne umetnosti u našem gradu, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

„Ovo je prilika za mlade, neafirmisane autore, da pred domaćom publikom predstave sebe i savremenu umetnost Leskoca i okoline. Tu mogućnost dobilo je 26 akademskih slikara čija su dela izložena u Kulturnom centru. Kroz ova dela autori nam prenose emocije, utiske, na osnovu kojih možemo da bliže upoznamo njih same, ali i njihovo poimanje stvarnosti i svakodnevnice našeg života“, rekao je Cvetanović.

Majski likovni salon 1

Verujem da će Majski likovni salon, koji je dobra prilika za afirmaciju mladih akademskih slikara, ali i uvid u delo dobro poznatih leskovačkih autora, živeti još dugo i sa još većim brojem učesnika, rekao je Cvetanović.

„Raduje to što je 26 autora želelo da izlaže na Majskom likovnom salonu, mada  je to samo delić velikog potencijala koji Leskovac ima. Bićemo zadovoljni kada ovaj prostor bude mali da izlože svi autori koji rade i sa uspehom stvaraju u Leskovcu, i nadam se da će u godinama koje dolaze sve veći broj autora želeti da se prestavi i na Majskom i na Oktobarskom likovnom salonu, rekla je v. d. direktorka LKC-a Sanja Conić.

Posetioci noći muzeja su u LKC-u na prvom spratu mogli da vide i izložbu radova učenika Škole za tekstil i dizajn, dok je prostor staroh Tehnološkog fakulteta, u Durmitorskoj ulici broj19, pretvoren u iznožbeni prostor studenata Industrijskg dizajna tekstilnih proizvoda, pod nazivom „Alfa“, odnosno „Alfa in“, prema krčmi iz jedne od priča Šerloha Homsa.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare