Niže naknade za izgradnju garaža

LESKOVAC

Gradsko veće je danas usvojilo predlog Odluke o utvrđivanju naknade za nedostajuća parking mesta.
Ovom odlukom smanjuje se iznos naknade za ekstra zonu na 500 bodova (jedan bod jedan evro), za prvu zonu na 400 bodova, za drugu na 300, treću 250, četvrtu 200, petu 150 bodova, šestu 100 i za sedmu zonu na 50 bodova. Ovo je učinjeno kako bi grad motivisao i omogućio vlanicima objekata da grade, obrazložio je Žikica Stojanović ispred Gradske uprave za urbanizam i komunalno-stambene poslove.
Naime, prema odluci iz 2014. godine utvrđene su bitno veće naknade, od 5.000 bodova za ekstra do 600 bodova za šestu zonu, i upravo zbog tako visoko određenih naknada ova odluka nikada nije zaživela.
-Rađena je analiza i došlo se do zaključka da ima zainteresovanih investitora, ali da je problem u visokoj naknadi. U međuvremenu je doneta odluka o utvrđivanju doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta gde je teritorija grada razvrstana na osam zona, dok ih je po ranijoj odluci bilo šest, tako da je i tu izvršeno prilagođavanje, rekao je Stojanović.
Kako je obrazložio, Pravilnikom o opštim uslovima za parcelaciju, regulaciju i izgradnju definisani su uslovi i način obezbeđivanja prostora za parkiranje i garažiranje vozila. Za parkiranje vozila za sopstvene potrebe vlasnici objekata obezbeđuju prostor na sopstvenim građevinskim parcelama, a broj parking mesta se utvrđuje na osnovu vrste i namene delatnosti. Tokom izrade planova generalne regulacije utvrđeno je, da posebno u užem gradskom centru, ima veliki broj građevinskih parcela koje nemaju prostor za parkiranje, što znači da vlasnici tih parcela ne mogu obezbediti građevinsku dozvolu za dogradnju, rekonstrukciju, nadgradnju postojećih objekata.
Na devetoj sednici Gradskog veća usvojen je statut Ustanove za sport i fizičku kulturu „Sportsko rekreativni centar Dubočica Leskovac“, usaglašen sa Zakonom o javnim službama. Naime, na osnovu preporuke nadležnog ministrstva SRC „Dubočica“ je nedavno prerigistrovano u ustanovu, u cilju usklađivanja sa Zakonom o budžetskom sistemu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare