Nišlije učestvuju i izradi Generalnog urbanističkog plana

NIŠ

U Oficirskom domu održana je prvi put javna rasprava o Nacrtu Generalnog urbanostičkog plana Niša a raspravi su prisustvovali ljudi iz struke ali i građani  koji su dali svoje predloge iznoseći probleme sa kojima se sada sreću. U javnoj raspravi su učestvovali gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, glavna gradska urbanistica Tanja Obradović, direktor Zavoda za urbanizam.Prema rečima gradonačelnice Niša javna rasprava je od značaja za sve koji učestvuju u donošenju Generalnog urbanističkog plana kao jednog od najvažnijih dokumenata  za grad.

                „Prvi put Grad Niš organizuje jednu ovakvu javnu raspravu pre nego zvanično donese urbanistički plan kao važan dokument. Naš plan je da, pre nego Nacrt prođe Skupštinu grada Niša, damo mogućnost  građanima da punih 18 meseci daju svoje primedbe na Nacrt GUP-a. Mislimo da je ovo jedan dobar način da zajedno sa sugrađanima, na transparentan način dođemo do pravog rešenja i taj važan dokument za naš grad donesemo 2024.godine  a da ne  bude ovoliko primedbi koliko sada, trenutni GUP, ima“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                Ona je dodala da su se na ovaj korak odlučili iz više razloga.

               „Želimo da preispitamo, između ostalog, sve one površine  koje se sada nalaze pod javnom namenom, da li će tako i ostati, da ubrzamo građevinske dozvole i sve  procedure koje različite institucije moraju da sprovedu. Potrebno je i da postojeću infrastrukturu dogradimo kako bi mogla da prati razvoj  grada i izgradnju. Na ovaj način dajemo mogućnost sugrađanima da daju svoje mešljenje i primedbe a ne da nešto uradimo u kancelariji i da mnogo njih 2024.godine  bude nezadovoljno“, dodala je Sotirovski.

                  Gradonačelnica Niša smatra da je 18 meseci koliko će građani imati na raspolaganju da daju svoje sugestije dovoljno vremena i da se otvore mnoga pitanja  u gradu koji je veliki i koji se širi.

                 „Potrebno je doneti odluku i na koju stranu će Niš da se širi, da li će da se zabrani izgradnja u centru grada ili će to biti drugačija  odluka. Sada, na žalost imamo tačkastu pojavu stambenih zgrada koje se pojavljuju u svim delovima  grada. Kada se bude doneo GUP mislim da će svako naselje imati svoje prepoznatljive obrise. Tamo gde su kuće one bi trebalo i da ostanu, da zabranimo na taj način šarenilo u gradu koje trenutka komunalna infrastruktura teško može da prati. Zato nam se i pojavljuju  problemi na koje se naši sugrađani najčešće žale“, kazala je gradonačelnica Sotirovski.

                   Istakla je i da će opsebna pažnja biti poklonjena areheološkim nalazištima kojih ima u gradu.

                  „Na arheološka nalazišta mora da se obraća pažnja s obzirom na to da je sve preko Nišave jedno veliko arheološko nalazište. Doneli smo odluku da zajendo sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture gotovo o svakom nalaziptu ponaosob razgovarao i donosimo posebnne odluke. U budućnosti sve ono što se pronađe Zavod za zaštitu spomenika kulture odlučiće šta će se dalje raditi sa tim areheološkim nalazištem. Sve ono što je vredno mora da bude dostupno javnosti i da to budu u neku ruku muzeji na otvorenom“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                Tanja Obradović, glavni gradski urbanista je istakla da su svi pozvani da učestvuju u njegovoj  izradi i da žele da to budu i građani koji će svojim sugestijama da budu uključeni u njegovu izradu.

               „Pristiglo je 77 sugestija  a od toga je najviše sugestija vezano za pojedinačne parcele. Generalni urbanistički plan ne tretira pojedinačne parcele ali će svakako i one biti razmotrene. Najviše sugestija, 46, vezano je za saobraćaj, potom za namenu prostora i za infrastrukturu“, kazala je Tanja Obradović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare