Nišlije svojim idejama menjaju sredinu u kojoj žive

NIŠ

Na drugi konkurs koi je LFN raspisala u septembru ove godine pristiglo je 34 predloga formalnih i neformalnih grupa sa teritorije svih pet gradskih opština, a Selekcioni odbor izabrao je za podršku u ovom ciklusu osam predloga. Dva projekta realizuju udruženja građana (Etno čarolija i Dedina garaža) a preostalih šest neformalne grupe. Kompletnu rang listu pogledajte na sajtu fondacije.Predviđene aktivnosti biće realizovane u periodu od 1. novembra 2021. godine do 30. aprila 2022. godine.          

Udruženje „Dedina garaža“ se prijavilo na konkurs sa inicijativom „Niški knjiški dečiji klub“ koju ova grupa predlaže a odnosi se na formiranje kluba u kojem će se organizovati književni susreti, kulturne manifestacije i edukacije. Program bi bio namenjen deci, roditeljima i uključivao širu zajednicu. Susreti će se održavati periodično, sa različitim autorima, književnim stvaraocima, a klub će nuditi mogućnost deci i roditeljima da provode kvalitetno zajedničko vreme.

                 Neformalnu grupu „Zeleni zid Niš“ čini grupa komšija iz Knjaževačke ulice u Durlanu okupljena je oko ideje da međublokovska javna površina na kojoj se nalaze njihove zgrade dobije status javnog gradskog parka. Predložen projekat za ovaj konkurs predstavlja nastavak te inicijative, sa idejom da se sada uključe studenti Građevinsko-arhitektonskog fakulteta. Oni će dati 10 idejnih rešenja za „Prvi durlanski parkić“ i pejzažno uređenje ovog prostora, a zatim će radovi biti javno predstavljeni na izložbi.

                  Neformalna grupa Rode je još jedan projekat koji  predlažu roditelje dece sa teškoćama u razvoju, koja pohađaju školu „Carica Jelena“ u Nišu, sa namerom da doprinesu poboljšanju opremljenosti škole i uslova za rekreaciju, učenje i socijalizaciju dece. Cilj je da se obezbede i postave interaktivne table i senzorni panel za dvorište škole, što će omogućiti razvoj senzornih i motoričkih veština dece i podstaći njihove razvojne kapacitete.

                Stanari iz Obrenovićeve ulice 124/1 su konkurisali sa idejom da od simsa svoje zgrade (20 metara dužine i dva metra širine) naprave malu zelenu oazu koja će imati i svoju skulpturu-umetničku instalaciju. Želja je da zeleni ekološki sims oplemeni gradski pejzaž zgrade koja se nalazi u samom centru Niša i da pritom ima višestruku funkciju – ekološki je dobro rešenje, ima umetničku dimenziju, a predstavljaće i pozitivan primer kako može da se uredi urbano gradsko jezero i neiskorišćeni, zapušteni prostor stambenih zgrada.

               Složno za Brzi Brod je neformalna grupa građana iz ovog velikog gradskog naselja u Nišu, u saradnji sa lokalnim fudbalskim klubom „OFK Brzi Brod“ želi da uredi stare prostorije fudbalskog kluba, koje trenutno nisu potpuno adekvatne za korišćenje. Sanacijom bi se omogućili bolji uslovi za boravak dece i svih drugih učesnika, a klub će prostorije ustupati na korišćenje udruženjima i drugim organizacijama za potrebe različitih sportskih, kulturno-umetničkih i edukativnih programa.

               Udruženje žena „Etno čarolija“ svoje aktivnosti realizuje u selu Prva kutina, gde kroz ovaj projekat želi da dodatno opremi i osposobi lokalni Dom kulture. Žene iz udruženja su se okupile sa idejom da u Domu urede etno muzej, biblioteku, mini teretanu, dečiju igraonicu. Uređen prostor moći će da se koristi za izložbe, predstave, takmičenja, ali i da bude mesto okupljanja i centar svih dešavanja u Prvoj kutini, gde će mladi, kao i pripadnici drugih generacija moći da u adekvatnim uslovima provode slobodno vreme.

                     Grupa stanara Bulevar Nemanjića 83 od zgrada na Bulevaru Nemanjića, u naselju Krivi vir, žele da urede zelenu površinu ispred ulaza u zgradu. Cilj je da prostor ograde živom ogradom i zasade cveće i sadnice različitog bilja. Prostor koji trenutno ne izgleda reprezentativno dobio bi drugačiji izgled i prijatniji ambijent za boravak pripadnika svih generacija, decu, komšije i sve ljude koji tu prolaze ili borave.

               Robijeve priče su još jedna inicijativa čiji je cilj završetak rukopisa i ilustracija za knjigu o legendi niške starogradske muzike Ljubiši Cvetkoviću Robiju. Pokretač ideje ima snimljen i do sada neobjavljeni intervju sa čuvenim Robijem, kao i mnogobrojna zabeležena sećanja i svedočanstva savremenika. Projekat ima za cilj završetak istraživanja i kompletnu pripremu za objavljivanje knjige, kao svojevrsno sećanje na lik i delo Ljubiše Cvetkovića Robija i omaž njegovom radu.  Za kraj projekta planiran je i veliki javni događaj na „Palilulskom teferiču“ u Robijevu čast.

                        Rad LFN podržava Trag fondacija, tako što duplira sva prikupljena sredstva u lokalnoj zajednici. Cilj LFN je da kroz donacije pojedinaca i društveno odgovornih kompanija obezbedi 15.000 evra u 2021. godini, što Trag duplira, a kompletan novac (30.000 evra) se vraća zajednici kroz podršku idejama građana na konkursima. Na prvom konkursu realizovano je sedam ideja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare