Nislije osvojile najviši vrh istočnih Alpi

NIŠ

Planinarsko društvo “Suva Planina” je uspešno organizovalo uspon na Grosglokner najvisi vrh  Austrije.  Uspon je trajao od 17. do 20.jula, a u grupi je bilo sedam članova koje je do najvišeg vrha austrije doveo i sa vrha vratio vodić iz Planinarskog društva „Suva Planina“ Vojkan Komadinić koji je i ovom prilikom pokazao da planinari mogu da se oslone na njegovo znanje, sposobnosti i poznavanja planina kada su upitanju i teži usponi što se slobodno može reći i za vrh Grosglokner.

       „Svih sedam članova je popelo vrh. Krenuli su u nedelju 17. jula i predvece stigli u Jesenice u Sloveniji. Noć su proveli  u planinarskom domu Pristava na  975 metara nadmorske visine, nadomak Jesenica. Dom je odličan,  mesto je prelepo, domaćini ljubazni – za svaku preporuku. Ujutru rano krecenuli su put Austrije   do mesta Luknerhaus na 1918 metara visine, odakle su krenuli  put doma  Erzh. Johan – hutte na  3454 metara“, stoji  u izveštaju Planinarskog društva „Suva Planina“.

     To im  je bila, ispostaviće se, i najteža deonica, jer je trebalo savladati visinsku razliku od oko 1600 metara sa prilično teskim rancima u kojima su planinari nosili neophodnu opremu.

     Završni uspon je počeo u ranim jutranjim satima i ispostavilo se da je odluka bila dobra jer smo na taj način izbegli gužvu na stazi koja je vodila do našeg cilja. Do samog vrha stigli smo relativno brzo na opšte iznenađenje cele ekipe. To je samo posvedočilo da su planinari u dobroj kondiciji ali i veliko iskustvo vodiča koji je dobro isplanirao i vreme polaska kao i tempo uspona.

    Planinarsko pravilo je jednostavno, a svodi se na to da je povratak sa vrha gotovo isto toliko težak kao i uspon i zahteva kako poznavanje staza i veliko iskustvo što je tokom uspona pokazao vodić Vojkan Komadinić.

   „ U povratku smo pravili duže pauze u usputnim domovima, koji su odlicno snabdeveni hranom i pićem. Istog dana smo krenuli put Niša. Akcija je protekla u potpunosti po planu. Na ruku nam je islo i idealno vreme. Inače uspon na Grosglockner je vrlo zahtevan i u fizičkom i u tehničkom smislu. Ima tu i glečera, ferate, prirodne stene… Inače veoma lep vrh sa predivnim pogledom. Da  sve protekne po planu zaslužni su učesnici uspona kao i  Nebojša Kitić i Nenad Stoiljković“, kaže vodič Vojkan Komadinić.

     Grosglockner (3798 m) je najvi ši vrh Austrije i ujedno najviši vrh istočnih Alpa. Predstavlja jedan od vrhova Glokner grupe, i nalazi se u sklopu nacionalnog parka Hoche tauern.

    Uvek je pokriven snegom i ledom. Okružen je sa tri svoja glečera.Grosglokner je ozbiljna planina koja nudi mnoge mogućnosti, od običnog uživanja u prirodi do veoma ozbiljnih alpskih uspona, a sasvim sigurno predstavlja odličnu osnovu za tehničku pripremu akcija na višim planinama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare