Nišlije Jelena i Milan su dugo čekali potomstvo, a onda su došle Vera i Ana

NIŠ

Jelena i Milan Zlatanović su najzad ispunili svoj san. Pre 20 meseci su dobili bliznakinje Veru i Anu čijem se plaču i osmehu raduju svake sekunde jer su, upravo one, njihov san koji su tako dugo sanjali. I sve to nije slučajnost jer se ovaj par za potomstvo dugo borio, a onda su na svet došle dve prelepe devojčice. Porodicu su posetili i predstavnici GO Medijana i doneli poklone. Ni to nije tek tako, jer upravo zahvaljujući Fondaciji „Sveta Petka“ pri ovoj opštini Zlatanovići su otišli na vantelesnu oplodnju i bio je to drugi pokušaj po redu. Jelena se odlučila da to urade u Skoplju jer joj je mama Makedonka, a tamo se i porodila u bolnici „Adžibadem Sistina”. Mada su rođene u Skoplju devojčice imaju srpsko drževljanstvo.

                      „Dosta dugo smo se borili za potomstvo ali nikada nismo odustali. Uvek smo verovali da ćemo postati roditelji“, kažu Zlatanovići i svim parovima koji biju istu bitku kao oni poručuju da imaju jaku volju i veru, veru u Gospoda.

                        Jelena i Milan se sa i sada sa radošću sećaju trenutka kada su saznali da čekaju bliznakinje, ali i svih strahova kroz koje su prolazili do njihovog rođenja.

                        „Da čekam bliznakinje saznala sam na veliki praznik, bio je Bižić. Bili smo presrećni ali tu nije bio kraj borbe za njih. Devet meseci sam provela ležeći u krevetu  i bila pod terapijom . Sada je to samo sećanje i nije više važno jer su sada one sa nama. Najbitnije da se sve završilo našom duplom srećom. Puno nam je značila podrška prijatelja i rodbine. Jaka volja i želja su nas održali i molitva Presvetoj Bogordici i Svetoj Petki. Devojčice su po njima dobile ime, Ana je majka bogorodice“, priča Jelena.

                        Otac bliznakinja Milan Zlatanović  kaže  da je biti roditelj dve devojčice predivna stvar.

                      „Izuzetno je zahtevno čuvati bliznakinje, ali je i neverovatno lepo. Uživamo u svakom trenutku koji provodimo sa njima. Nismo razmišljali o dodatnom proširenju porodice jer imamo dosta godina i supruga i ja, ali videćemo“, kaže Milan.

                            Predsednik niške Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić je izjavio da je ta opština posredstvom svog Fonda „Sveta Petka“ do sada pomogla sa po 200.000 dinara odlazak na vantelesnu oplodnju 204 para.

                          „Za poslednje dve i po godine rođeno je šest beba među kojima su i Vera i Ana. Od ukupno 204 vantelesnih oplodnji rođeno je 17 beba. Svake godine obezbeđuju se sredstva za 20 parova, ali i ukoliko se prijavi veći broj parova to nije problem, novac se i za njih obezbedi. Prošla godina bila je rekordna pošto se za pomoć prijavio 21 par“, kaže Kocić.

                           Dodaje da je se za odobravanje pomoći supružnici ne uslovljavaju godinama koje imaju ili brojem do sada obavljenih vantelesnih oplodnji, kao ni time gde će otići na vantelesnu oplodnju.

                            Profesor dr Žarko Ranković, predsednik komisije koja odobrava isplatu pomoći iz Fonda „Sveta Petka“ istakao je da su do sada pomoć mogli da dobiju bračni parovi i parovi koji žive u vanbračnoj zajedinici, a da će naredne godine moći da je dobiju i pojedinci za dobijanje ženskih jajnih ćelija ili muških polnih ćelija. (kraj) VP/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare