Niški projekti predstavljeni delegaciji Merilenda

NIŠ

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i delegacija savezne države Merilend iz SAD , razgovarali su sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem o  međusobnoj saradnji u sektoru zaštite životne sredine. Nakon sastanka predstavljeni su investicioni potencijali i projekti u toj oblasti.

“ Predstavili smo nekoliko značajnih projekata vezanih za izgradnju postrojenja za preradu I prečišćavanje otpadnih voda I regionalne deponije Keleš. Ovo je značajn iz razloga što država Merilend je upravo jedna od najpoznatijih u oblasti zaštite I ulaganja u zaštitu životne sredine” rekao je gradonačelnik Darko Bulatović.

Gradonačelnik je rekao da se nada da će nakon ove prijateljske posete doći do uspostavljanja konkretne saradnje dvaju zemalja.

Zamenik državnog sekretara Merilenda Luis Borunda istakao je da je jako zadovoljan posetom Srbiji i projekte iz Niša ocenio jako interesantnim.

“Projekti su jajo interesantni izapravo usklađeni sa kompetencijama kompanija koje su ovde u kviru ove naše posete,. S druge strane svi ostali projekti unapređenja infrastrukture , puteva, želznice, aerodroma govore o uspešnom vođstvu menadžmenta ovog grada”, rekao je Borunda I dodao da ono što se dešava na polju ekonomskog razvoja ovde u gradu je paralelno sa prioritetima na kojima  država Merilend insistira , a to su zaštita životne sredine, infrastruktura, obrazovanje i infrastruktura koja doprinosi boljem privrednom razvoju.

Delegacija iz Merilenda posebno je pohvalila projekat osnivanja regionalnog centra za tretman čvrstog otpada .

Ministar Trivan je naglasio da je u fokusu Srbije aktivna meunarodna saradnja I  da Srbija velikim koracima korača ka zaštiti životne sredine Za to su se  stekli su se uslovi za to. Dodao je da “ ovde ima prilično znanja ali nam nedostaje novac i deo tehnologije”. On je istakao da je zato potrebno potražiti finansijsku pomoć da bi se investiralo u zaštitu životne sredine i da nema oblasti koja ne dotiče životnu sredinu.

“ Srbiju očekuje veliki posao u narednih 20 godina. I investicije koje su u visini između 12 I 15  milijardi evra.” On se zahvalio delegaciji iz Merilenda što je dovela i predstavnike 15 kompanija iz oblasti zaštite životne sredine sa kojima se intenzivno razgovara o uspostavljanju saradnje, u oblastima otpadnih voda i remedijacije zemljišta. Takođe, zahvalio je državi Merilend na donaciji sistema za efikasnu i modernu, ali i brzu  analizu kvaliteta zemljišta koji je Srbiji preko potreban. On je naglaasio da će ova saradnja biti dugoročna i da će dati rezultate.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare