Niški osnovci prvi put glasaju za najbolji evropski film

NIŠ

Ovogodišnji izbor „ Nagrade mlade publike“ Evropske filmske akademije u našoj zemlji  po prvi put će biti održan i u Nišu.

Niški osnovci će 6. maja biti deo mlade filmske publike, koja će gledati i ocenjivati filmove nominovanih od strane  Evropske filmske akademije

Nagradu mlade publike ( EFA Young Audience Award) ustanovila je pre sedam godina Evropska filmska Akademija a Srbija je od samog osnivanja bila deo manifestacije. Ovaj događaj se simultano organizuje u 36 državaPre Nišlija deo ovog projekta bili su osnovci iz Beograda a prošle godine I iz Novog Sada.

Mlade Nišlije uzrasta od 12 do 14 godina, istovremeno će sa svojim vršnjacima u Briselu, Berlinu, Beču, Rimu, Pragu, Luksemburgu, Amsterdamu, Atini, Bratislavi, Barseloni, Londonu i drugim gradovima, gledati nominovane filmova i glasati za svoje favorite.

Kako je rekao Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava Niš sa mladim Nišlijama o filmovima će debatovati Dušan Čavić I Dušan Šaponja, koji su publici poznati po TV projektima Ciklotron I Marka Žvaka. On je kazao da je ovo jedan od načina da naš grad stavimo na kulturnu mapu Evropske unije .

“ Ovaj događaj je jedinstvena prilika da mladi ljudi iz Niša  sa svojim vršnjacima iz drugih država iz Evrope na jednom mestu participiraju ovom događaju I na osnovu onoga što će videti, što će ta tri filma kao poruku poslati našim mladim sugrađanima, da aktivno promišljaju o filmu “.

Prema rečima Dejana Dabića iz Niškog kulturnog centra svi filmovi koji će biti u nominaciji već su ovenčani nekom od međunarodnih  filmskih nagrada.

Filmovi koji će se ove godine takmičiti za naklonost mladih su švajcarsko-italijanska koprodukcija Devojčica u letu (Girl in flight) , finski Revolucija drvenog konjića (Hobbyhorse revolution) i franckuski Vale (Wallay).

Učenici  niških osnovnih škola će uz stručne moderatore – profesionalce iz sveta filma, u pauzama između projekcija učestvovati u panel diskusijama i radionicama koje za cilj imaju da decu nauče da aktivno promišljaju filmske sadržaje. Nakon zadnje projekcije, mladi žiri će glasati za najbolji film. Na večernjoj ceremoniji  mladi prezenteri će organizatorima u Erfurtu uživo objavljivati rezultate nacionalnih glasanja putem video konferencije, po uzoru na glasanje koje se sprovodi tokom izbora Pesme Evrovizije.

Nagrada mlade filmske publike osnovana je sa ciljem da zainteresuje mlade za evropske priče, izgradi mostove za razmenu različitih gledišta, te poveća njihovu svest o važnim društvenim pitanjima i predstavlja svojevrstan obrazovno-vaspitni poligon za  promovisanje filma i umetnosti među najmlađima

Ova manifestacija se organizuje pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije  a u organizaciji programa  Slobodna zona Junior i lokalnih partnera – Odbora za ljudska prava Niš i Niškog kulturnog centrai u saradnji sa bioskopom Cineplexx Niš  I gradskom opštinom Medijana.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
trackback
Izbor Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije 6. maja u Nišu | Odbor za ljudska prava Niš
5 godine pre

[…] JUGpress – Niški osnovci prvi put glasaju za najbolji evropski film […]