Niški košarkaši u kolicima za nove pobede dobili nove lopte

NIŠ

Košarkaši u kolicima kluba „Nais“ mogu sada i više i bolje da treniraju jer su dobili profesionalne košarkaške lopte. U pitanju je donacija GO Crveni krst. Lopte je košarlašima uručio predsednik ove opštine dr Miroslav Milutinović koji je prisustvovao i treningu košarkaša.  Klubu, osim košarkaških lopti nedostaju i ostali sportski rekviziti kao što su medicinske lopte, čunjevi i tegovi. Sportska kolica su nabavili, takođe, iz donacija.

                 „Želimo da što više mladih ljudi uključimo u sport, posebno u rekreativno bavljenje sportom“, kaže ptofesor dr Miroslav Milutinović. „Na taj način se kod mladih razvija sportski i timski duh, a tu spada i KKK „Nais“. Njima smo pomogli sa 54.000 dinara.Kupili smo im košatkaške lopte za treninge“, ističe Milutinović.

                  Donatorima se zahvalio kapiten košarkaškog tima u kolicima Bratislav Kostić.

              „Lopte koje smo dobili za nas su od velikog značaja pre svega zbog treninga koji je preduslov da na takmičenjima postignemo što bolje rezultate“, kaže Bratislav Kostić.

               Dr Marko Aleksandrović, predsednika KKK „Nais“ je naglasio da je ovo najveća pojedinačna donacija klubu.

                 „Sada će svaki igrač da ima oficijalnu loptu koja uopšte nije jevtina, a do sada smo imali samo jednu“, kazao je Aleksandrović.

                  KKK „Nais“ trenutno ima 12 članova, 8 u kolicima i 4 osobe bez invaliditeta jer je ovim sportom mogu da se bave i osobe sa invaliditetom i one koje to nisu.

               „Sport je dinamičan, atraktivan, zahtevan. Za život osoba  sa invaliditetom je od posebnog značaja jer menja naše navike iz korena i to na bolje. Posle treninga se svi osećamo mnogo bolje jer fizička aktivnost smanjuje bol u leđima jer sedimo po ceo dan“, naglasio je Bratislav Kostić.

               Trenutno je u Srbiji šest klubova, a uskoro će krenuti i Liga košarke u kolicima. Takmičenje je koncipirano u turnirima.

                KKK „Nais“ postoji od 2017. godine ali su sa treninzima počeli početkom ove godine jer nisu imali dovoljan broj sportskih kolica za košarku. Kolica su nabavljena iz donacija, a sada su stigle i lopte. Sve to olakšaće treninge članovima kluba, a oni se nadaju i boljim rezultetima na takmičenjima.

                U KKK „Nais“ trenira i nekoliko raprezentativaca, a teninge vode treneri koji su članovi i stručnog štaba selektora reprezentacije košarkaša u kolicima. Među njima je i Anja Lazić, student master akademskih studija na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu i trener u KKK „Nasi“, bivša je profesionalna košarkašica.

                 „Razlike između košarke u kolicima i stojeće košarke su velike“, kaže Anja Lazić. „U  košarci u kolicima se sedi, dok je u stojećoj  oslonac  na stopalima što automstski znači da je veća površina oslonca. To znači  da je potrebna i veća snaga i bolja koordinacija da se sve to odradi. Kada se radi o tehničkim pravilima postoje samo neke finese“, kaže Anja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare