Niški aerodrom dobio opremu vrednu 400.000 evra

NIŠ

Niški aerodrom „Konstantin Veliki“ dobio je danas savremeni skener  vrednosti 400.000 evra od Aerodroma ”Nikola Tesla”.

Donirana oprema sastoji se od dva rendgen aparata – za pregled robe i pošte i za pregled prtljaga, kao i troja metal-detektorska vrata, koji su počeli da se koriste na niškom aerodromu, a kasnije će uručena i ostala oprema.

Donacija obuhvata i detektore eksploziva za pregled ručnog prtljaga, koji će biti predati u avgustu, vatrogasnu opremu i odela koji će biti uručeni kad beogradski aerodrom završi nabavku nove opreme.

Potpisivanju Ugovora o donaciji prisustvovala je  ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastruktura Zorana Mihajlović koja je rekla da će u niški aerodrom nastaviti ulaganja u narednom periodu , jer se i broj putnika i robe koji se njime prevoze stalno povećava.

Planirano je da u naredne dve-tri godine bude uloženo oko šest miliona evra.

Mihajlović je rekla da će do kraja godine Aerodrom će dobiti vatrogasno vozilo  i najavila je da će se naredne godine graditi toranj jer je aerodrom „Konstantin Veliiki “ rezerva aerodromu “ Nikola Tesla”. .

Ona je izjavila da je niški aerodrom “Konstantin Veliki” primer kako se saradnjom države, lokalne samouprave, državnih i lokalnih preduzeća dolazi do dobrih rezultata.

“Radili smo kao jedan tim – Vlada Srbije, Grad Niš, Aerodrom “Nikola Tesla”, Aerodrom “Konstantin Veliki”, Direktorat civilnog vazduhoplovstva, SMATSA – sa zajedničkim ciljem da niški aerodrom bude po svim standardima ne samo kao beogradski, koji ima sertifikat koji poseduje tek 20 odsto aerodroma u Evropi, već kao bilo koji moderan evropski aerodrom”, rekla je Mihajlović, nakon što je na niškom aerodromu obišla kargo terminal i prisustvovala potpisivanju ugovora o donaciji opreme.

„Posebno smo ponosni na broj putnika. Ove godine niški aerodrom je imao 150.000 putnika, prošle oko 120 000. Danas imamo 11 linija koje polaze sa tog aerodoroma“, rekla je Mihajlović I podsetila da je samo pre tri godine ovaj aerodrom imao 1.220 putnika, a da danas govorimo o broju od 150.000 putnika.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je gradonačelnik  Niša Darko Bulatović.

On se zahvalio  Aerodromu “Nikola Tesla” na donaciji, a potpredsednici Mihajlović na podršci građanima Niša i celog juga Srbije.

“Posle toliko godina stagnacije, Niš i jug Srbije imaju razlog za nadu i vide perspektivu i bolju budućnost. Hvala beogradskom aerodromu na donaciji i hvala Ministarstvu i Vladi na podršci bez koje ne bismo preživeli sve teške godine koje su iza nas. Danas je niški aerodrom prava vazdušna luka i primer kako se bori za bolji standard i uslove života”, rekao je Bulatović.

On je dodao i da u budžetu Grada Niša za narednu godinu više neće biti troškova za plate ljudi na aerodromu, već da će grad ulagati samo u opremu i tehniku i dostizanje najviših standarda.

Saša Vlaisavljević, v. d. generalnog direktora Aerodroma “Nikola Tesla”, rekao je da su i beogradski i niški aerodrom deo sistema vazdušnog saobraćaja Srbije i da uz podršku Vlade i ministarstva beleže rekordne rezultate u poslovanju.

“I Grad Niš i niški aerodrom mogu da računaju na nas, a već na jesen očekujem da ponovo dođemo, i to sa vatrogasnim vozilima”, rekao je Vlaisavljević.

Vladica Đurđanović, direktor Aerodroma “Konstantin Veliki”, zahvalio je beogradskom aerodromu na donaciji, kao i Vladi Srbije na višegodišnjoj podršci, i dodao da bez te pomoći niški aerodrom ne bi imao rezultate kakve danas ima, a to je da za prvih sedam meseci ima više od 183.000 putnika i blizu dve hiljade tona prevezene robe.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Capt.C. M.
Capt.C. M.
4 godine pre

Draga Gospodo Aviaticari ostali koji citaju. Postojala je mogucnost brze intervencije da se pomoogne u ovoj situaciji Humanirarna pomoc i spasavanje dobaara drzave i sprecavanje nesrece stanovnistva.Aerodrom Leskovac je nekada bio registrovan i za ciivilno koriscenje. Zbog raznih okolnosti je istekla Registracija uz neresenih imovinsko pravnih detalja. Po spisku AIP aerodroma,Letilista i Terena AD Leskova je i dalje na spisku Letilista ali bez aktivnih i azuriranih podataka. Cinjenica da ga Aero klub koristi i odrzava Pistu i Prostorije sto je i jedan od dobrih razloga za sledeci postupak u slucajevima hitne ( Emergency) situacie: Trebalo je da se podnese zahtev DCA Srbije da se donese odluka po skracenom postupku za potrebe Vanredne Situacije- Gasenje pozara.Bilo je potrebno da Lokalne vlasti i ucesnici u gasenju pozara podnesu zahtev o skracenom i Hitnom postupku prema Direktoratu Civilnih Vazd.Vlasti Ta HITNA odluka Privremenog karaktera bi mnogo znacila za stanovnistvo i za Srbiju. Umanjile bi se pricenjene stete a i vremenski brze bi se zavrsilo spasavanje dobara zbog blizine Leskovca i lokaliteta na tromedju gde se slucaj desavao.Nis je dosta udaljeniji aerodrom od Leskovca a koji je imao i Tehnickih đogucnosti punjenja rezervoara vodom.