Niške osnovne škole počele sa đačkim ekskurzijama, cena veća za 15 posto

NIŠ

Niške osnovne škole počele su sa realizacijom đačkih ekskurzija nakon dvogidšnje pauze. Kako kažu iz turističkih agencija cene ekskurzija koje su unapred dogovorene ostale su iste, samo je program izmenjen zbog poskupljenja hrane i goriva, dok će novi aranžamni đačkih ekskurzija biti skuplji za 15 odsto. Očekuje se da 95 odsto ekskurzija bude organizovano do početka juna. Za sada djaci mogu da putuju samo kroz Srbiju i Republiku Srpsku, dok eksurzije u inostranstvu počinju na jesen.                              Nakon dve godine pauze niški školarci imaće prilike da se na putovanjima druže sa svojim drugarima i upoznaju druge krajeve Srbije. Sa realizacijom đačkih ekskurzija se već počelo, a očekuje se da preko 95 odsto dogovrenih bude organizovano do kraja maja ili početkom juna, kažu iz turističkih agencija. Ističu da je interesovanje veliko. Za sada dodaju da se one mogu realizovati u zemlji i Republici Srpskoj, dok se očekuje da na jesan budu organizovane u inostranstvu.

                           „Još krajem 2019. i početkom 2020.godine potpisali smo ugovore i roditelji su krenuli sa uplatama koje smo mi prosledili hotelima tako da smo tog trenutka izdali školama potrvrde o zamenskom turističkom putovanju. Taj novac je priznat i najveći deo tih sredstava je sada iskorišćen jer je uredbom Vlade Republike Srbije omogućeno da se ta sredstva prebace za nova putovanja.To se odnosi i na ekskurzije a uz to smo imali i podršku Ministarstva prosvete koje je dopisom potvrdilo da ekskurzije mogu na ovaj način da se realizuju. Sva ona putovanja koja su bila ugovorena u 2020.godini sada mogu da se realizuju, a pored toga i mnoge škole su raspisale tendere i već je krenula njihova realizacija“, kaže Milan Petrović vlasnik jedne turističke agencije u Nišu.

                               Zbog poskupljenja hrane i rasta cena goriva novi aranžmani ekskurzija bić skuplji oko 15 odsto. Dok su cene dogovrenih putovanja ostale iste, samo je UMANJEN program KOJI SE UKLAPA u izdvojena finansijska sredstva.

                               „ Za decu koja su još u školi plaćena putovanja biće realizovana , a za onu decu koja su završila osnovnu školu jer su tada bila sedmi ili osmi razred, roditelji su dobili individualne vaučere i oni to mogu da iskoriste za bilo koje putovanje“, objašnjava Petrović.

Većina osnovnih niških škola ići će na svoja putovanja, dok će srednje ipak za to sačekati do jeseni.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare