Niske opozicione stranke pitaju vlast

NIS

Zajedničku konferenciju za medije održale su četiri odbora niških opozicionih stranaka. Đorđe Stanković, predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Nišu je rekao da se radi o strankama koje su bile i biće uvek na istoj strani kada se detektuje ozbiljan problem u kome se nalaze naši sugrađani i sam grad.

„Mi smo danas ovde, kako bi poslali odredjena pitanja, ali i poruku da most mora da se završi, da je ugrožena turistička sezona i da je očigledno grad bespomoćan pred izvođačem koji je nametnut iz Beograda, tako nešto nije dostojno Niša i Nišlija. Svakako problem mosta je samo slika i prilika jednog opšteg stanja u gradu, u svim nivoima, od institucionalnog, do operativnog.

Od činjenice da se stvara jedno usko grlo u donošenju svih odluka, od činjenice da vlada jako veliko nezadovoljstvo u samoj gradskog upravi, ali i u drugim nivoima grada, ali da su sportisti i još neke organizacije već šest meseci bez finansiranja, građani su prepušteni sami sebi, a na sceni je bahatost na svim nivoima. Problemima treba pojedinačno pristupiti, ali ono što jeste gorući problem jeste sam centar grada, i rekonstrukcija mosta. Mogu samo da kažem da Niš i Nišlije ne trpe torturu i bahate lidere, uskoro je godinu dana ove treće vlasti SNS-a i neophodno je da grad profunkcioniše, ili će nešto morati da se menja.“

Jelena Milošević, predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Nišu, je podsetila kako je tekao razvojni put niškog trga i mosta.

„Ovo osmo svetsko čudo među građanima poznato je i kao Skadar na Nišavi. Radovi na trgu počeli su 29.6. sada već daleke 2019. godine, još traju i deluje da neće skoro. Radovi na mostu počeli su 3.3.2020. i takođe deluje da neće skoro biti gotovi. Sve je sporno s rekonstrukcijom trga i mosta, od tendera, cene, izvođača, rokova, ugovora, aneksa…

Da krenemo od izvođača radova na trgu, firm „Bauvezen“ koja je na crnoj listi, a poznata je i po tome što je dobila tendere za izgradnju i rekonstrukciju trgova i u drugim gradovima (Leskovac, Lazarevac), ali nigde nijedan nije završila. Izvođač radova na mostu je firma „Termomont“, poznata i po izgradnji kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu, kako su dobili tendere adhok i nesporna je njihova povezanost s vladajućom kastom. Izgovora je bilo mnogo i mora se priznati gradskoj vlasti da su bili vickasti. Posebno se u tome istakla gradonačelnica Sotirovski, žustro braneći neodbranjivo, jer partijski zadatak se mora izvršiti bez pogovora. Evo najkreativnijih opravdanja: kamen iz Finske, ljudski životi važniji od rekonstrukcije, mora se raditi prvo trg pa most, a stručna javnost tvrdi obrnuto, čeka se granit iz Italije, stigao granit iz Italije, nije stigao granit iz Italije, stigao je sivi granit iz Italije ali nedostaje crni i crveni, teatralne pretnje raskidom ugovora, novi produžetak roka i tako čitava šarada šarenih laža koje nam je gradonačelnica vispreno servirala.“

Miloševićeva je dodala i da Nišlije vide da je gradonačelnica nemoćna pred izvođačima. „Postavlja se realno pitanje čemu zapravo Vi služite i za šta Vas tačno građani Niša plaćaju, jer Vi niste gradonačelnica, ne radite u interesu Grada i građana. Vi ste partijski vojnik, postavljeni da bez pogovora i na štetu Nišlija izvršavate partijske zadatke u korist naprednjačkih izvođača. Kapitulirali ste pred izvođačima radova, nedostojni ste funkcije na koju ste nesrećno postavljeni.“

Tamara Milenković Kerković, predsednika Gradske organizacije Dveri Niš je imala pitanja za Nišlije i gradonačelnicu Draganu Sotirovski.

„Zgrada ispred koje stojimo je najvrednije i najlepše zdanje u Nišu i jedan od najlepših javnih objekta u Srbiji. Današnja Gradska kuća i sadašnji kabinet Gradonačelnice a nekadašnja filijala Narodne banke sazidana je za godinu dana. Kamen-temeljac postavio je 1924.god. čuveni industrijalac Đorđe Vajfert, a zgrada je bila završena 1925.god. Pitanje za sve Nišlije je koliko dugo bi ovu zgradu gradila aktuelna niška SNS vlast, kada im samo za obnovu i popločavanje postojećeg Trga i mosta treba dve godine?

Pitanja za gradonačelnicu su:

  1. Da li znate da se 29.juna navršava 730 dana od početka radova na glavnom niškom Trgu koji firma „Bauvezen“ još nije završila i da li znate da firma „Termomont“ već 450 dana obnavlja most preko Nišave?
  2. Da li je Vaš plan da se kandidujete za Riplijevu rubriku „Verovali ili ne“, planirate li da oborite sve „Ginisove“ rekorde nesposobne vlasti ili planirate da podnesete ostavku na mesto na koje ste postavljeni?
  3. Da li mislite da Vam to što niste izabrani od strane Nišlija već ste postavljeni iz Beograda od partijskih moćnika daje za pravo da maltretirate Nišlije?
  4. Zbog čega krijete od javnosti sadržaj i uslove ugovora o rekonstrukciji Trga i mosta?
  5. Kako smete na svoju ruku da produžavate rokove za izvršenje ugovora i rokove isteka bankarske garancije između Grada i izvođača?
  6. Da li ste čuli da je pravu „ugovor za ugovorne strane zakon“ i da se ugovori moraju poštovati?

7.Da li firme „Bauvezen“ i „Termomont“ besplatno vrše rekonstrukciju Trga i mosta, pa im zbog toga produžavate rokove, ne realizujete bankarske garancije i govorite o empatiji?

8.Čiji Vi interes štitite, interes Grada, izvođača ili svoj lični interes?

9.Da li se i sa svojim privatnim novcem, nekretninama i poslovima ponašate tako galantno i nedomaćinski ili samo sa novcem Nišlija?

10.Odakle Vam pravo da se igrate novcem i interesom građana Niša, jer svakako znate da se firma „Bauvezen“ nalazi na „crnoj listi“ Uprave za javne nabavke, a da su vlasnici hapšeni i osuđivani za privredni kriminal?

11.Znate li da je krajnje licemerno da ponižavate pamet Nišlija opravdavajući firmu „Termomont“ da most nije ni za 450 dana završila jer je gradila COVID bolnice, a cela Srbija zna da je to radila uz zloupotrebu konkurencije u trošenju javnih fondova a u najvećem broju poslova bila jedini ponuđač na tenderima?

12.Koliko je Grad Niš do sada isplatio ovim firmama, i koliko još treba da plati?

13.Da li je vrednost ugovora 525 miliona dinara, i da li je vrednost koju pokriva bankarska garancija samo 50 miliona dinara?

14.Da li će Trg i most biti završeni do sledećih izbora i hoćete li se i njima hvaliti u funkcionerskoj kampanji?“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare