Niška tvrđava i niški arhiv na poštanskim markama

NIŠ

Povodom obeležavanja dva značajna jubileja u Gradu Nišu, u pitanju je 75 godina Istorijskog arhiva i obeležavanje 300 godina Niške tvrđave, Pošte Srbije su izdale dve marke sa motivima iz Niša, a na njima se nalaze upravo Istorijski arhiv i Tvrđava. Marke su urađene uz stručnu saradnju sa Istorijskim arhivom Niš, a umetnička realizacija izdanja pripala je Miroslavu Nikoliću.Marke su prvi put predstavljena na obeležavanju 75 godina Istorijskog arhiva, a mogu se videti i na zvaničnoj fejsbuk strani Pošte Srbije.

                       Na marki, vinjeti i koverti prvog dana „300 godina Niške tvrđave“ nalazi se Niška tvrđava, pogled na Stambol kapiju koja se vidi sa centralnog gradskog trga. Motiv na marki i vinjeti „75 godina Istorijskog arhiva Niš“ je Zgrada Istorijskog arhiva Niš, dok su motivi na koverti prvog dana Bakrotisak – najstariji dokument u arhivu i Zakon o državnoj arhivi donet na zasedanju Narodne skupštine Кraljevine Srbije u Nišu 1898. godine.Motivi na koverti prvog dana: Bakrotisak – najstariji dokument u Arhivu koji opisuje kako Osmanlije predaju grad Autrijancima 1737. godine navode u obrazloženju motiva iz Pošte Srbije.

                   Niš  ove godine obeležava 300 godina Niške tvrđave i za tu prigodu je pripremljen bogat program koji će obelešiti letnje dane u gradu. Izgradnju Tvđave  su započele  Osmanlije 1719. godine, a završena je 1723. U okviru tvrđavskog kompleksa nalaze se predantičke, antičke i srednjovekovne naseobine, važna arheološka nalazišta i spomenici, a leti se pretvara u važan centar kulture u kojem se odvijaju značajne kulturne manifestacije, stoji dalje u tekstu Pošte Srbije.

                  Značaj istorijskog arhiva Niš je, takođe, od neprocenjive vrednosti za istoriju jer se u njegovim depoima nalazi preko 4.000 metara arhivske građe koja je nastala u periodu od 1737. godine pa sve do današnjih dana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare