Niška Toplana bez problema greje

NIŠ

Od jutros svih 14 toplotnih  izvora gradske Toplane startovali su bez problema, kažu u ovom Javnom preduzeću.

Nema većih kvarova ni kod toplovoda. Stanovi su topli, poslovne prostorije takođe. Toplana, za sada radi punom parom i bez većih problema

„Nemamo nikakvih problema sa toplotnim izvorima.Kod  pojedinih magistralnih toplovoda se desi kvar. Naš zadatak je da što pre rešimo kvarove. Otprilike svakog petog šestog dana desi se da jedan mali deo korisnika bude bez grejanja. U toku zime, pogotovu sa ovako niskim zimama , kada se tokom noći cevi hlade, a tokom dana veoma jako zagrevaju dolazi do diletacije, pucanja cevi i to su uzroci brojnih kvarova“ .

Kako kaže direktor Toplane Predrad Milačić cena daljinskog grejanja neće se povećavati. Fiksni deo je utvrđen i on se ne menja svih 12 meseci.

„ Početkom grejne sezone izvršili smo sniženje za 22 posto. Varijabilni deo cena, što se tiče normativa, utvrđen je prilikom nultog utvrđivanja cene. Sada se tokom meseci vrši usklađivanje samo prema trenutnim cenama energenata. Onog trenutka kada nam stignu fakture za gas za prethodni mesec , pošto su fakture za mazut uveliko stigle, vršimo ponovnu kalkulaciju, i koliko izađe usklađujemo sa cenom. Uslov da bude poskupljenje je da odstupanje bude za više od tri procenta, odnosno da su ukupna poskupljenja više od tri procenta. Mislim da toga neće biti u ovom mesecu . Moguće je da usklađenje bude na niže . Možemo da najavimo da će za neki iznos cena u decembru biti niža u odnosu na novembar, objašnjava Predrag Milačić.

Dug građana i privrede prema gradskoj Toplani u poslednje vreme se smanjuje. U ovom trenutku taj dug iznosi oko milijardu i 320 miliona dinara. Od toga milijardu i 50 miliona je dug građana., a ostalo je dugovanje privrede.

„Naplata poslovnnih i stambenih prostora ide za srpske pojmove prilično dobro , čak bih rekao, iznad proseka. Kada budemo saldirali 2018. godine moći ćemo precizno da kažemo kakvo je stanje. Prethodne dve godine je naplaćeno više novca nego što je fakturisano. Ukupan dug građana i privrede Niša za daljinsko grejanje pada, što je prilično nezabeleženo u nekom ranijem periodu“, kaže Milačić.

Energenata ima u dovoljnim količinama, kažu  u gradskoj Toplani.

„ Snabdevanje gasom je stabilno , kontinuirano i bez problema.  On toplotni izvori koji rade na mazut , nabavljamo mazut redovno , imamo potpisane ugovore, tako da sa te strane ne očekujemo nikakve probleme. „

Kada su ekstremno niske temperature tokom noći, da bi zaštitili distributivni sistem i pružili bolji konfor građanima Toplana prelazi na 24 – očasovni režim grejanja.  Neka granica za takvu odluku je minus pet stepeni noćne temperature. U Toplini svakodnevno prate prognozei reaguju dežurne ekipe kada nisu sigurni da li će temperature biti ispod ili iznad minus pet.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare