Niška šahta iz koje vreba “smrt”

NIŠ

 Propala šahta u centru Niša mesecima je opasnost za prolaznike na Margeru. U tom delu grada nekoliko otvora je u vrlo lošem stanju, a jedan je na frekventnom potezu i za pešake i za automobile koji se tu parkiraju. Koliko opasan odvaljeni poklopac može biti, pokazala je Niška urbana gerila i rešila da u rizične šahtove useli „smrt“!

                        „Ovako mali problem može da bude veliki, jer neko zaista može da upadne u šaht i povredi se. To se jednoj ženi desilo pre neki dan u susednoj ulici. Bojim se da ovaj grad čeka da se nešto desi, pa da tek onda reaguje. Nikako da se opamete, da budu proaktivni, preventivni i da reše dok ne bude kasno. Ili će neko da nastrada, ili će grad da plaća ogromne penale. Verovatno se sada bave nekim važnijim stvarima, možda su izbori bitniji od ljudskog života“, priča Gerilac 1 i dodaje da je šaht u ovakvom stanju još od pre Nove godine i da su oni u nekoliko navrata obeležavali rupu raznim priručnim sredstvima, ali da to nije dalo rezultate i da niko iz nadležnih institucija još nije preduzeo ništa.

                    Interesantno je i to što ni sami građani ne reaguju na probleme koje uoče ispred svojih kuća, primećuju gerilci.

                    „Ja se građanima divim iz dva razloga – pasivni su i ovo ih nikako ne dotiče, iako i sami mogu da ukažu na ovaj problem, ali i zbog sposobnosti da se naviknu na njih. Oni jednostavno zaobilaze tu šahtu, preskaču preko nje, sve će da urade da ne bi upali. Bojim se da će ovde nastradati neko ko nije iz ovog kraja, ali to možda bude i neki turista koji poseti naš grad“, zaključuje Gerilac 1 i dodaje da je u državi koja dobro funkcioniše lako rešiti ne samo banalne nego i one veće probleme.

                         „Da je ovo normalan grad i normalna zemlja, postojala bi jasna procedura i institucije – prijavite problem, dođe nadležna služba i reši ga. Kada to ne postoji, a naši građani ostaju pasivni, onda gerilci dođu, zasuču rukave i rešavaju. Ključna je stvar za građane da shvate da niko neće doći i rešiti im probleme, nekada moraju sami. Evo, ovde ima mnogo zgrada, komšije mogu da se sakupe i ovo reše za čas“, objašnjava Gerilac 1 i ističući da takvo rešenje nikako ne bi trebalo da se podrazumeva, ali da je i to bolje od zanemarivanja.

                         Gerilci kažu da ih neko vreme nije bilo, ali da ih stanje u gradu prosto tera da budu na ulici. Tako su nedavno baš na Margeru farbali betonske kugle.

                         „Naš grad ne mora da bude siv, uneli smo malo boje, šarenila, i pokazali da samo malo aktivnosti može potpuno da promeni sliku grada, ili barem dela grada. Pored toga, u prethodnom periodu ukazali smo na to da je Niš jedan od najvećih gradova u Srbiji, a bio je najjadnije okićen za novogodišnje i božićne praznike. Mi smo odlučili da ga ukrasimo, i jednu jelku u centru okitili smo đubretom koje su naši sugrađani složno bacali po ulicama. Mi smo to sve sakupili, stavili na jelku i pokazali da građani na taj način doprinose da grad postane okićeniji. Nedavno smo sušili meso na našem ’super zdravom i dobrom vazduhu’, gde smo ukazali na aero-zagađenje, jer je Niš jedan od najzagađenijih gradova na svetu, posebno zimi. Na taj način smo želeli da podignemo svest o posledicama koje takav vazduh može da izazove“, rekao nam je Gerilac 2.

                       Građani moraju da budu aktivniji, poručuje on, da uvide svoju moć i da shvate da, ukoliko oni ne ukažu na to što im smeta, drugi im neće rešavati probleme.

                    „U stvari, verovatno sada hoće, jer je predizborna kampanja, i baš to treba da iskoriste i ukažu na sve što im smeta. Svako može da bude gerilac, potrebno je samo malo kreativnosti, želje za aktivizmom i dobra organizacija“, zaključuje Gerilac 2.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Posmatrac
Posmatrac
4 godine pre

Ima tu jos jedna ispred apoteke.