Niška Narodna biblioteka proslavlja 140 godina

NIŠ

Ove godine Narodna Biblioteka  „Stevan Sremac“ obeležava 140 godina od osnivanja . U tu čast danas je otvorena stalna izložba kojom Biblioteka izražava svoju zahvalnost njenim osnivačima, episkopu niškom Jeronimu i književniku Stevanu Sremcu, na dragocenim poklonima koji predstavljaju začetak niške Biblioteke.

Vladika Jeronim je testamentom zaveštao svoju kuću sa dvorištem, novac i bogatu biblioteku za osnivanje biblioteke u Nišu. Brat Stevana Sremca Jovan poklonio je niškoj biblioteci sva dela koja su se nalazila u ličnoj biblioteci velikog pisca kojeg, zbog njegovog rada Nišlije smatraju svojim sugrađaninom, iako je rođen u Vojvodini.

U stalnoj postavci “Bibliotečke riznice” ozložena su najznačajnija dela koja se vezuju za dobrotvore i u neku ruku osnivače biblioteke u Nišu.

“ Zahvaljujući gradu koji je imao razumevanje za biblioteku uspeli smo da nabavimo cpecijalne vitrine za čuvanje bibliotečke građe i po prvi put prezentujemo javnosti sve ono što je najvrednije u Biblioteci.  Najstarija knjiga koju Biblioteka poseduje je zbirka pesama Vezilića koja je štampana u Beču daleke 1988. godinerekla je direktorka Biblioteke Sonja Šuković.  

Nove vitrinepu pune su vrednih dokumenata.

“Ovde se u vitrinama nalazi originalni testament vladike Jeronima , rukopisi Stevana Sremca, Sveto pismo , Biblija Stevana Sremca , njegovi lični predmeti kao i deo njegove lične biblioteke koju smo mi 1904. godine dobili od brata Stevana Sremca Jovana, koji je čitavu biblioteku velikog pisca poklonio Narodnoj biblioteci. To su temelju naše niške biblioteke “, rekla je Sonja  Šuković, direktorka Biblioteke.

Biblioteka u godini jubileja ima velike  i ambiciozne planove koji će se realizovati tokom cele 2019. godine.  Danas je održana prva od aktivnosti  a u narednim mesecima Narodna biblioteka će u programskim sadržajima imati neku od aktivnsti “ kojim će se odužiti ne samo svojim osnivačima nego gradu Nišu i građanstvu.

“Mi smo danas pokazali vremeplov od štampane knjige stare više od stotinu gdina, preko foto tipskih izdanja kojim smo produžili život starim časopisima , monografskih publikacija. U eri digitalizacije mi digitalizujemo fond. Imamo savremenu opremu , biblioteka ima izuzetno živo izdavaštvo , izuzetnu snažnu međunarodnu saradnju i sa našim inostranim partnerima” dodaje Šuković.

U okviru Biblioteke radi Ruski kutak, Američki kutak, Francuski kutak a odnedavno i Kineski kutak .

“Sve te civilizacije i kulture nama donose izuzetno bogate sadržaje , osim onoga što su naši koreni i naša tradicija”, rekla je direktorka Biblioteke.

Otvaranju izložbe prisustvovao je vladika niški gospodin Arsenije koji je rekao da mu je čast, zadovoljstvo i radost što je naslednik na tronu niških arhiepiskopa i velikog dobrotvora i rodoljuba , vladike Jeronima Jovanoviča, čiji je legat bio početak Biblioteke u Nišu koja proslavlja 140 godina rada.

“ Srpska pravoslavna crkva ove godine proslavlja veliki jubilej , 800 godina svoje autokefalnosti i nezavisnosti. Crkva kao dugovna institucija srpskoga naroda koja brine o duhovnom životu srpskoga naroda , i Biblioteka i institucije kulture koje brinu  o kulturnom životu našega naroda , mora da rade zajedno, da bi ovako veliki projekti , kao što je ovaj, očuvanje dela naših prethodnika , koji su učinili mnogo za očuvanje identiteta  kulture i duhovnosti  našega naroda, da ne budu zaboravljeni.

Vladika Arsenije  je podsetio da je vladika Jeronim bio ispisnik Kijevske duhovne akademije i svega pet godina je bio episkop Niški. Za tih pet godina je uradio mnogo za ovaj narod  i za celu jugoistočnu Srbiju.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je  je Laslo Blašković,  pisac i upravnik Narodne biblioteke Srbije.

“Narodna biblioteka Srbije je matična biblioteka svih  ostalih bilblioteka , pa i ove, tu stalno dolaze naši stručnjaci  koji pomažu niškim bibliotekarima. Niška biblioteka u je u poslednjih nekoliko godina jedna od naših najboljih biblioteka. To ne kažem ni iz kakve kurtoazije već zato što sam obilazio i imam informacije,  što je to jedna od najboljih biblioteka u Srbiji a to je zahvaljujući ljudima koji su na njenom čelu”, rekao je Laslo Blašković,  pisac  upravnik Narodne biblioteke Srbije koji je nakon otvaranje izložbe predstavio svoj književni opus.  

Biblioteka trenutno ima oko 30 000 članova a u fondovima preko 300 000 knjiga,  od čega oko 250000 monografskih i 950 serijskih publikacija, bogatom zavičajnom zbirkom

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare