Niška inicijativa o gradskom javnom prevozu

NIŠ

Odbornička grupa Niška inicijativa zatražila je da se povuče odluka o javnom prevozu sa dnevnog reda sledeće sednice Skupštine grada Niša i zbog, kako navode, čitavog niza manjkavosti.

“Na dnevnom redu 35. sednice Skupštine grada Niša biće odluka o JPP u javnom prevozu grada Niša.

Obaveštavamo javnost o nekim lošim aspektima ove odluke.

Tender (za koji se već špekuliše ko su pobednici – Nišexpres i Ariva) raspisuje se na period od 7 godina. Podsećamo javnost da u Direkciji i u Skupštini grada sede isti učesnici nameštanja prethodnog tendera i štelovanja koji je i snimljen i objavljen. Isti ljudi koji su napravili ovakav JGPP ne mogu da budu rešenje budućeg, jer su nam pokazali šta i kako rade.

Period za koji će biti raspisan tender je neopravdano dug! Mislimo da ovaj period treba skratiti na 3-4 godine. Tako bi bilo moguće u kraćem roku menjati prevoznike sa kojima bi bilo problema a bilo ih je i ranije. Ujedno ovako dug period omogućava nekažnjeno „mućkanje u skladu sa propisima“ čemu su sklone naše institucije.

U medijima se plasiraju informacije da će se sa vremenom unapređivati prevoz i da će se autobusi sa Euro 3 menjati polako autobusima koji imaju Euro 4 i 5 motore. Treba da se zna da je Euro 3 norma uvedena oko 2000. godine i da to daje mogućnost da opet dobijemo autobuse koji su stari, bučni i zagađuju u velikoj meri vazduh u Nišu. To znači da će moći da se voze autobusi stari oko 20 godina i do kraja isteka ugovora bili bi skoro oldtajmeri!

Zvaničnici naravno hvale ovu odluku i govore kako će biti penala za prevoznike ukoliko bude problema. Znamo da se tako nešto retko u realnosti desi i podrazumeva neizvesne i skupe sudske procese. Sav rizik oko pravno-finansijskih aspekata ove odluke upravo pada na Grad tj na nas građane.

Trenutno stanje prevoza u Nišu nije pohvalno…mnogo nas košta, manjka odovornost za propuste a gorući problemi se rešavaju sporadično sa uključenjem po nekog autobusa kada se građani žale.

Nigde se ne spominje da treba da se radi na uključenju električnih autobusa što je standard u okruženju. Nema naznaka da će se rešavati problemi kašnjenja na linijama. Smatramo da je neophodno ugovorom regulisati obavezu prevoznika da obezbedi dovoljan broj profesionalnih vozača jer je poznato da je i ova profesija postala deficitarna zbog odliva građana na zapad i da je taj problem čest uzrok propusta u dostizanju dogovorenog kvaliteta usluga.

Ipak, postoji nešto što je urađeno kako treba, a to je da je prva zona pomerena do Elektronske industrije, šta je naša odbornica dr Radmila Popović u SG Niša i predložila kroz inicijativu.

U materijalu dostupnom na sajtu grada Niša nema studije na koju se pozivaju, već se kao i do sada prezentuju pravno-stručne stvari koje  ne daju pravu sliku onoga šta se planira. Zbog toga smo se obratili Skupštini grada i tražili da nam se dostavi ova studija jer ne treba da verujemo na reč već da imamo uvid u dokaze za izrečeno. Ovo je postala praksa da se odbornicima dostavlja namerno štur materijal, jer vladajuća koalicija Skupštinu smatra glasačkom mašinom. Nema potrebe da odbornici nešto čitaju i razmatraju, ima ko je zadužen za to. Njihov posao je da glasaju po naredbi, čuvajući svoja radna mesta.

Za ovako bitan aspekt svakodnevnog života naših sugrađana, pre ove odluke mogla se organizovati javna rasprava na temu prevoza u Nišu. Umesto toga,  u materijalu se poziva na neku šturu anketu koja je urađena.

Podsećamo javnost da Direkcija za javni prevoz krije visinu plata rukovodioca i da imamo izvršno rešenje Poverenika u vezi sa tim. Rukovodioci ovog preduzeća izgleda odavno smatraju da ih zakoni i interes javnosti ne obavezuju ni na jedan potez.

U startu je objašnjeno  da Direkcija za javni prevoz nije u mogućnosti da kupi autobuse i da samostalno radi  prevoz. Ako imate nameru da nastavite  sa ovako netransparentnim radom, onda gospodo ugasite Direkciju ili je u skladu sa njenom dosadašnjom praksom preimenujte u „Direkciju za nameštanje tendera i naplatu karata“.

Odbornike pozivamo da pročitaju i podsete se teksta zakletve koju su položili i da glasaju u skladu sa njom.

Zbog svega izrečenog, na sledećem zasedanju, tražićemo da se ova odluka povuče i promeni po napomenutim stavkama u korist građana Niša”, navodi se u saopštenju odborničke grupe Niška Inicijativa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare