Nišani : Odnosi Srbije i Albanije se poboljšavaju

BUJANOVAC
Predsednik Albanije Bujar Nišani rekao je danas u Bujanovcu da Albanci, Srbi, Makedonci , Bošnjaci i drugi narodi , zajedno žive u ovom delu Balkana i da bi trebalo da rade na poboljšanju medjusobnih odnosa.

On je rekao da su odnosi izmedju Albanije i Srbije sve bolji i da je to naročito važno na putu ka Evropskoj Uniji, na kome se nalaze obe zemlje.

Nišani je objasnio da je u Bujanovcu razgovaralo  “o  pravu na obrazovanje, potrebu nacionalnih simbola, pravo na privredni razvoj koji će biti učvršćen daljim razvojem i unapređenjem odnosa između Albanije i Srbije”.

On je rekao i da  ce Albanija i Srbija raditi na sprovoljenju zajednicke agende, koju su dogovorile, ali da je  važno I da Srbija ima akcioni plan za opstine Bujanovac, Presevo i Medvedju .

 

Nišani se zahvalio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na poseti Albaniji i rekao da je ta poseta naročito doprinela razvoju  odnosa izmedju dve zemlje.


On je rekao da je tome doprinela i.poseta premijera Albanije Edi Rame  Srbiji.
Nišani je rekao i da ce Albanija da pomogne opstine u kojima zive Albanci i da je to takodje deo dogovora.
On nije hteo da komentariše  razlicite medijske natpise o ovoj poseti.kao i o trenutnoj situaciji u regionu.
On je rekao da ce mediji uvek da pisu a da on to nikad nece da komentarise.
Nišani je pozvao medije da više pišu.o pozitivnim pomacima, razgovorima i desavanjima u regionu.


On nije hteo da komentarise ni dogovore izmedju Pristine i Beograda.uz obrazloženje da Albanija nema paternisticki odnos prema Kosovu.
Nišani je rekao da  Albanija snazno podrzava ovaj dijalog u Briselu i smatra da ono sto je dogovoreno treba da se realizuje u praksi.
Na pitanje Novinara JUGpressa da li je poručo albanskim liderima u Preševskoj dolini. da treba da ucestvuju na predsednickim izboroma, Nišani je rekao da Albanija nema paternalisticki odnos ni prema Albancima koji žive u Srbiji i da ce odluku o tome da li ce uccestvovati na predsednickim izborima u Srbiji doneti oni sami.


Nisami se zalozio i za postovanje obaveza koje je Srbija preuzela prema Albancima koji zive u njenim opstinama.
On nije precizno odgovorio na novinarsko pitanje kakav je zaključak izveo  posle razgovora sa predstavnicima Albanaca i predstavnicima Srba u lokalnoj vlasti u Bujanovcu ko od njih lošije živi na sitomasnon jugu Srbije  ali je rekao da svakako treba raditi na ekonomskom razvoju ovih opstina.


Nišani je , posle press konferencij, otišao u osnovnu školu u Velikom Trnovcu a zatim ce prisustvovati akademiji u Domu kulture u Preševu.
Nišani je u Srbiju ušao sa Kosova , preko prelaz Končulj, za sta je dobio specijalnu dozvolu iz Beograda jer bi, po vazecoj proceduri, mogao da dodje samo preko Makedonije.

Njega su danas obezbedjivali pripadnici srpske policije iz Beograda, iz odeljenja za obezbedjivanje vip ličnosti.
Na zgradi opstine Bujanovac ga je dočekala a, sem zastave Srbije i zastava Albanije a u kancelariji u kojoj je vodio razgovor iza njegovih ledja je bila zastava Albanije.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare