Niš: Za 160.000 radnika mirno rešeno 36 kolektivnih radnih sporova

NIŠ

Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova rešila je u toku prošle godine 36 kolektivnih radnih sporova kojima je bilo obuhvaćeno oko 160.000 radnika.

To je sedam odsto zaposlenih u privredi, izjavio je danas u Nišu direktor te agencije Ivica Lazić.

On je kazao da ta agencija godišnje rešava oko 1.000 individualnih sporova, ali da je domet kolektivnih sporova mnogo širi, jer obuhvata mnogo veći broj radnika, prenosi Beta.

Lazić i direktorka Regionalne kancelarije ombudsmana u Nišu Katarina Mitrovski danas su u niškoj Gradskoj kući potpisali sporazum o saradnji koji će, kako je rečeno, omogućiti građanima Niša i niškog regiona lakši pristup uslugama Agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Relativno često imamo postupke i radimo u Nišu, ali su naši kapaciteti mnogo veći i benefiti koje bi građani mogli da imaju su mnogo veći. Sporazum koji smo potpisali prvi je most ka većem prisustvu agencije ovde“, izjavio je Lazić.

On je podsetio na to da je Agencija za mirno rešavanje radnih sporova ušla u pravni sistem naše zemlje 2004. godine sa osnovnom idejom da na efikasan i jednostavan način građanima omogući da radne sporove rešavaju u kratkom roku, razgovorima i pregovorima, a ne komplikovanim i dugotrajnim sudskim sporovima.

Katarina Mitrovski rekla je da će Regionalna kancelarija ombudsmana u Nišu, na osnovu potpisanog sporazuma, sve građane koji se u vezi sa tom tematikom žale kancelariji ombudsmana, upućivati na Republičku agenciju za rešavanje radnih sporova.

Radni sporovi su veoma dugi, spori i skupi, koštaju i vremena i živaca. Moramo da podižemo svest građana da se pre svega odlučuju za mirno rešavanje sporova. Pored toga što su brzi i efikasni oni su i potpuno su besplatni“, kazala je Mitrovski. 

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je podsetila na to da je Regionalna kancelarija ombudsmana u Nišu prva regionalna kancelarija ombudsmana u Srbiji i da obuhvata područje Niša, Gadžinog Hana i Svrljiga, a uskoro i Babušnice, prenosi Radio 021. (kraj) DN/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare