Niš vodeći centar za transplantaciju bubrega

NIŠ

 

Klinički centar u Nišu vodeća je  zdravstvena ustanova u zemlji kada se radi o transplantaciji bubrega od živih donora– rekao je danas primarijus dr Ljubinko Todorović, predsednik Saveza organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije na tribini o transplantaciji bubrega koja se održaca u Nišu.

U pogledu transplantacija bubrega od živih donora nego niški Klinički centar prednjači čak i u odnosu na Beograd. Pored toga Klinički centar u Nišu ima najveći broj pacijenata na tretmanu hemodijalize- To je i bio razlog što se ova održava baš na klinici u Nišu, a mi smo ovde da sve to podržimo, istako je primarijus dr Ljubinko Todorović, predsednik Saveza organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije . U zemlji trenutno postoji 28 organizacija bubrežnih invalida.

Dr Branka Mitić, direktor Klinike za nefrologiju u Nišu kazala je da je cilj održavanja tribine  podizanje svesti o značaju prevencije bubrežnih bolesti , upoznavanje sa tim šta je hemodijaliza,i dalja borba za za ravnopravnost položaja u društvu korisnika hemodijalize.

Hirirzi Kliničkog centra u Nišu sa multidisciplinarnim timom svakog trenutka  spremni su da pristupe procesu transplantacije bilo da se radi kadaveričnoj ili transplantaciji sa živih donora, dodala je dr Mitić koja je dodala da je ova tribina posvećena pre svega afirmaciji kadaverične transplantacije.

„Novi Zakon o transplantaciji podrazumeva da smo svi mi posle 18 godine podrazumevano donori, ali to i dalje ne isključuje da je za darivanje organa potreban pristanak rodbine. Mi dajemo, sem ako se nismo izričito izjasnili da nećemo biti donori, ali i pored toga porodica mora da da svoj pristanak“, kaže dr Branka Mitić.

Lista čekanja za transplantaciju bubrega na nivou Srbije je između 650 i 750 pacijenata, a na nivou niškog regiona, to znači i svi centri koji gravitiraju ka nama, negde oko 120 i 150 pacijenata.

„ Lista je promenljiva i zavisi od stanja pacijenta. Situacija kod nas, odnosno veliki broj pacijenata koji čekaju na doniranje organa, ne rezlikuje se u mnogome od situacije u svetu. Svuda postoji mnogo veći broj potencijalnih primaoca organa nego što je broj donora“, dodaje dr Branka Mitić. „ Podaci iz našeg Kliničkog centra su izvanredni. Jednogodišnje preživljavanje i pacijenata i grafta je preko 95 odsto što je u nivou svetskih statističkih podataka.

Dr Mitić kaže da su do sada potpisane na desetine hiljada donorski kartica.

„Donorske kartice su samo neka vrsta promocije doniranja organa, ali ne znači da ta osoba donira organ“, dodaje dr Branka Mitić.

Dr Ljubinko Todorović kaže da se trenutno  zalažu o da se centar za dijalizu otvori i u Aleksincu i da 80 ljudi bude tamo na tretmanu kako bi se se smanjilo opterećenje u Nišu. Nakon toga radiće se na tome  a da pacijenti iz Aleksinca, Ražnja i Soko Banje ne putuju u Niš već, da se kao što je otvoren centar za dijalizu u Vrnjaćkoj Banji otvori i u Soko Banji.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare