Niš: Takse za zimske bašte prepolovljene

NIŠ

Vlasnici kafića i ugostiteljskih objekata koji imaju bašte pored svog lokala mogu da odahnu.

Nameti će naredne godine biti smanjeni.

Cena lokalne komunalne takse za zimske bašte niže su za 50 posto i iznosiće 52 dinara po metru kvadratnom, odlučilo je Gradsko veće.

Ova cena  predviđena je za zimske bašte u najskupljoj zoni, dok će u trećoj, četvrtoj i petoj zoni koštati 20. Cena je na dnevnom nivou. Primera radi, lokal koji je za 30 metra kvadtatnih zauzeća javnih površina plaćao 93.600 dinara, sada će plaćati 46.800 dinara.

“Imali smo zahtev ugostitelja da se cena takozvane zimske bašte izjednači sa letnjom i na taj način smo izašli u susret pa smo te cene izjednačili. Št se tiče povećanja cena letnjih bašti, toga neće biti u narednoj godini. Cena ostaje ista kao I u prethodnoj godin,”  kaže Miloš Milošević, gradski većnik za energetiku, izgradnju I planiranje

Odluka o lokalnim komunalnim taksama predviđa i novčane sankcije za obveznika koji ne podnese prijavu u propisanim rokovima. Za fizičko i odgovorno lice u firmi kazna je od pet  do 75 hiljada dinara . Za preduzetnika od 10  do 250 hiljada dinara a za pravno lice kazna je od 50 hiljada do milion dinara.

Ovo je tek jedna od niza mera koja treba da uvede red u poslovanju ugostiteljskih objekata. Predstoje akcije inspekcijskih službi koje će utvrditi pravo stanje na terenu, jer pritužbe o nelegalnom postavljanju zimskih i letnjih bašti, a time i neplaćanja taksi, stižu svakodnevno.

Najviše letnjih i zimskih bašti ima na području opštine Medijana i to u parku Sveti Sava, Obrenovićevoj ulici i Kazandžijskom sokačetu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare