Niš: Sportom protiv bolesti

NIŠ

 

Danas je u gradskoj opštini Pantelej u Sky Gym Fitness& aerobic Centru počeo da se realizuje projekat “Sportom protiv bolesti”. Ovaj  projekat osmišljen je u  znak podrške široj borbi protiv savremene bolesti dijabetesa kod dece.

Dijabetes je bolest koja je u porastu na našim prostorima.

Prema statistici od dijabetesa u Srbiji oboljeva jedno dete na 2.500 do 3.000 dece. Od dijabetesa tipa 1 godišnje oboli oko 150 devojčica i dečaka uzrasta do 14 godina.

Faktori rizika koji dovode do nastanka šećerne bolesti predstavljaju kombinaciju genetskih i faktora spoljašnje sredine, a glavnim uzrocima se smatraju gojaznost, odsustvo ili smanjena fizička aktivnost, način ishrane i perinatalni faktori.

Gradska opština Pantelej pridružila se projektu pod nazivom „Sportom protiv dijabetesa“ koji u sklopu korporativne odgovornosti sprovodi Kompanija Viner osiguranje u većim gradovima Srbije u kojima posluje. Osiguranje Wiener Stadtische vec dve godine sprovodi ovu akciju namenjenu deci uzrasta od šest do 12 godina. Cilj je da se mališani nauče zdravom načinu životu, i da pomognu svojim vršnjacima koji boluju od ove bolesti.

Sa decom će raditi  isključivo profesori fizičkog vaspitanja, instruktori sa IBF licencom. U program su uključeni psiholozi kao i  i lekari, nutricionisti i  koji ih uče pravilnoj ishrani.

 

Treninzi odnosno školice sporta za decu sa dijabetesom  su besplatni . Sprovode se  edukativne radionice u dve osnovne škole kojom su obuhvaćeni nastavnici i vršnjaci u razredima koji imaju učenike obolele od ove bolesti. Jedna od škola je  “ Dušan Radović“ u kojoj je učešće uzelo 20 nastavnika, a druga je sa teritorije opštine Pantelej.

Dijabet skup uskoro će biti održan u Kragujevcu, dok je plan da se u novmebru,

Planira se da se u novembru, kada se obeležava dan dijabetesa održi i jedan veći skup posvećen ovoj bolesti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare