“Niš, ratna prestonica” na Festivalu mediteranskog i evropskog filma u Trebinju

NIŠ

 

Od danas, 7.avgusta do 13. avgusta 2017. godine u Trebinju će se održati peti po redu Festival mediteranskog i evropskog filma. Pored glumačkih legendi Ljiljane Blagojević i Igora Gala, koji su ovogodišnji dobitnici nagrade Festivala “Zlatni platan”, na Festivalu će učestvovati i veliki broj filmskih autora iz regiona, poput Milana Špičeka, poznatog filmskog kritičara i publiciste.

Ovogodišnji festival u Trebinju obeležiće i prisustvo delegacije “Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma” iz Niša. Prema rečima Boža Morića, PR-a festivala, susreti predstavnika festivala iz regiona, način su da se ugovorima o tehničkoj saradnji unapredi rad i organizacioni nivo ovih festivala.

Na ovogodišnjem Festivalu biće prikazano više od dvadeset filmskih ostvarenja iz mediteranskih zemalja, među njima I dokumentarni film “ Niš ratna prestonica” reditelja Vladimira Đorđevića, realizovanog u produkciji Media I reform centra Ni a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Dokumentarni film „Niš ratna prestonica“ prvi je celoviti filmski prikaz Niša u doba Prvog svetskog rada. Oslanjajući se na izvore onog vremena, svedočanstva učesnika i savremenika, ovaj film daje sveobuhvatan prikaz života grada i njegovih meštana, kao i velike izbegličke zajednice, ratnom stihijom dovedene u novu prestonicu.

Festival mediteranskog i evropskog filma održava se u oragnizaciji Kulturnog centra Trebinja, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja i Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske i uz podršku Uprave za dijasporu Republike Srbije.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare