Niš : Protestima protiv diktature i medijskog mraka

NIŠ

Stotinak nezadovoljnih građana koji svakodnevno protestuju šetajuči ulicama Niša i večeras su se okupili na Trgu Kralja Milana I protestvujući prošetali gradom. Studenti, omladina, profesori, članovi Udruženja slobodnih stanara ali I svi oni koji su nezadovoljni stanjem u zemlji u kojoj žive uzvikivali su poznate i uobičajene parole putem od Trga kralja Milana, Obrenovićevom ulicom,  Ulicom Nade Tomić, pored Policijske uprave,  Skupštine grada. Šetnja se završila , kao I svih dana do sada, ispred Gradske kuće gde je o medijskom mraku I cenzurama govorio jedan od učesnika protesta

“Kako je moguće da u doba tehnologije cenzura bude čak i veća nego devedesetih. Bliži se mesec dana od kad šetamo a moto RTS-a “Imate pravo da znate sve” zvuči sve smešnije. Ma kako god oni radili  pravili se da se ništa ne dešava na ulici , ma koliko bili u funkciji režima , mi nećemo dozvoliti da zaboravimo da imamo pravo da znamo sve , da imamo pravo da budemo obavešteni I ne damo da nastave sa oduzimanjem tog prava. Ne treba biti ni previše grub prema medijima . Problema u novinarstvu ima, ali i dalje postoje medijske kuće i profesionalci koji ne odustaju od Kodeksa novinara Srbije. Oni koji, pre svega, cene istinu, koji etičke principe štite od padanja pod uticaj drugih koji žele da nam zatvore oči”.

Ispred Gradske kuće prisutnima se obratio Predrag Blagojević glavni urednik Južnih vesti –

“ Jeste li se nekad zapitali kako znate šta se dešava u Njujorku, Briselu, Beogradu,Pirotu, Aleksincu. Najčešće sve to saznajete preko medija . I vi bi onda trebalo da verujete medijima. I  najpametniji čovek na svetu svoj stav formira na osnovu informacija kojima raspolaže. Ako su te informacije netačne ili nepotpune njegov stav će biti pogrešan. E sad zamislite kako izgleda prosečan građanin Srbije koji se svakodnevno informiše čitajući Informer, Alo, Kurir,  koji gleda RTS , Pink, niške televizije. Takav čovek izađe na izbore i glasa. Može on da bude i najpametniji, ali njegova odluka za koga će glasati mora da bude pogrešna, jer nije zasnovana na ispravnim, potpunim i tačnim informacijama. Danas u Srbiji imamo vrlo malo slobodnih medija, onih koji smeju da kritikuju. Ali ne verujte ni njima potpuno. Bez obzira da li čitate Južne vesti, , gledate N1, slušate City radioSlobodnu Evropu, ne verujte ni jednom od tih medija potpuno, u sve sumnjajte i sve proveravajte – rekao je Blagojević.

On je dodao da u prethodnih nekoliko izbora koji su održani u Srbiji, nije bilo krađe glasova, već krađe izbora, jer je u medijima bio zastupljen samo jedan čovek, čime je ljudima ukradena mogućnost da biraju.

Protesti se nastavljaju I sutra u isto vreme.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare