Niš proslavlja gradsku slavu

NIŠ

U petak uveče bdenijem u Crkvi Svetog Konstantina i Carice Jelene,  litijom u kojoj su bili predstavnici Grada, Vojske, sveštenstvo , vernici i građani započela je proslava Gradske slave posvećene svetiteljima, zaštitnicima grada Niša čije ime nosi crkva u  Parku Svetog Save u Nišu.

Labarum sa Hristovim monogramom koju je u osvajačkim pohodima nosio Konstantin Veliki, rođen u Nišu, a koji je hrišćanstvo uveo kao zvaničnu religiju,  gradonačelniku Darku Bulatoviću predao je nakon litija administrator Niške eparhije episkop raško prizrenski Teodosije  uz želju  da i Niš pod ovim znakom ide samo napred .

Čestitajući navečerje praznika on je istakao da su Car Konstantin i njegova majka carica Jelena zaštitnici ovoga grada.

„Ovaj hram pred kojim stojimo posvećen je zaštitnicima grada .Sveti car Konstantin je časnim krstom pobedio svoje neprijatelje Poverovao je u silu časnog krsta jer je krst posvećen stradanju i krvlju gospoda našeg Isusa Hrista. Tim znamenjem on je pobedio sve svoje neprijatelje i tim znamenjem mi hrišćani se ocenjujemo verujući u  silu božiju i to znamenje nas čuvaod nevidljivih i vidljivih neprijatelja. Ovaj grad ima moćnog zaštitnika“, istakao je vladika Teodosije .

Nakon toga ispred Hrama Svetog Konstantina i carice Jelene održan je kulturni program uz učešće horova i solista Fakulteta umetnosti u Nišu.

Danas od devet sati u crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene  svetom arhijerejskom liturgijom u  prisustvu velikog broja vernika i građana Niša, predstavnika grada i opština  nastavljeno je obeležavanje Gradske slave. Liturgiju je služio vladika Teodosije.

„U duhu tradicije i vere i kulture naših običaja i ljudi i svih naših predaka koji su stvarali i razvijali ovo društvo i ovaj grad  i našu zemlju sa imamo i snage i potencijala da se suočimo sa izazovimo ovog novog vremena i da ćemo uspeti da pobedimo sve probleme i nedaće i da imamo puno razloga da sa više optimizma gledamo u dane koji će doći. Svim građanima Niša čestitam slavu“, poručio je Nišlijama ispred crkve u Svetosavskom parku gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je istakao da nas ova slava obavezuje i daje nam snagu i veru i koja nas čini boljim nego što jesmo. „ Ona nas izgrađuje duboko verujući da smo dostojni predaka, istorije i kulture.“

Večeras u 19,30 u Sabornom hramu je svečano otvaranje i koncert Petog međunarodnog festivala horske duhovne muzike “Muzički edikt” a sutra , u nedelju , u  Sabornom hramu je liturgija povodom Duhova i litije gradom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare